Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a Robinson Crusoe-sziget?

Hol található a Robinson Crusoe-sziget?

A chilei partok közelében található parányi sziget különlegesnek számít, miután egy képzeletbeli ember – egy regényhős – után kapta a nevét, jóllehet a névadás története a valóságban gyökerezik.
1704-ben egy Alexander Selkirk nevű kalózt kitették a lakatlan szigetre, miután vitába keveredett a kapitányával – ez a büntetés gyakori formája volt a kalózok köreiben, és rendszerint egyet jelentett az éhség okozta lassú kínhalállal.

Selkirk azonban túlélte mindezt: vadkecskéket és fókákat, valamint bogyókat evett. 1709-ben mentették meg a szigetről, majd visszatért Angliába, ahol nagy nyilvánosságot kapott kalandos élettörténete. E beszámolók jelentették a nyersanyagot Daniel Defoe számára híres regénye, a Robinson Crusoe megírásához.

A sziget továbbra is a hajótörött tengerészek és a száműzöttek menedékhelye volt, mígnem a spanyolok erődöt és börtönt létesítettek itt, hogy elriasszák a látogatókat. A sziget 1877-ig lakatlan maradt, akkor egy svájci emigráns, Alfred de Rodt engedély kapott a chilei hatóságoktól, hogy létrehozzon egy települést a területén, amely gazdálkodásból és homárok exportálásából tartotta fenn magát.

A sziget nevét a bevételek növelése céljából változtatták meg, hogy minél több turista jöjjön ide. A chilei kormány 1935-ben nemzeti parkká nyilvánította a szigetet, amely azóta felkerült az UNESCO bioszféra-rezervátumainak listájára. A sziget hangulatát leginkább e sor adja vissza a könyvből: “…szívem összeszorult, ha elgondoltam, hogy itt az erdők, hegyek, síkságok közt örök sorompókkal tart fogva az óceán.”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük