Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a Lakeland – Garden Route?

Hol található a Lakeland – Garden Route?

Dél-Afrika déli partjának felénél – Fokváros és Port Elizabeth között – a tengerpart és a hegység miatt leszűkül a parti síkság, helyenként mindössze 5 kilométer széles. A tengertől a hegyekig húzódó 1000 méter magas meredek emelkedőnek, valamint az Indiai-óceán felől érkező meleg áramlások szeleinek köszönhetően különösen szép ez a vidék.

Az erdő és a tó, a hegyek és a folyók, a sziklás és lagúnás partok együttes előfordulása nem túl gyakori ezen a bolygón. A hegyek és a tenger közötti terület nagyobbik része a tengerszint felett 200 méter magasan fekvő síkság. Déli pereme hol sziklák formájában, hol fákkal benőtt meredek szirtként hirtelen szakad le a homokos parti síkság fele. A felső síkságot mélyen bevágódó völgyek és az oldott tannintól barna, sötét vizű folyók tagolják.

A folyó Kansan városánál ömlik a tengerbe két látványos szirtnél. Más folyók torkolatát a száraz hónapokban homokpadok, fövénytorlódások zárják el. A régió szívében, kelet felé húzódik a Garden Route nevű tóvidék: öt tó füzére, melyek a völgyekben húzódnak, a tenger és az Outeniqua hegység között. A völgyeket eredetileg bizonyára a szél és az árapály munkája alakította ki.

Egyre több erre a bizonyíték: elsőként a régészeti leletek, de ma már a vérvonal genetikai jegyei is alátámasztják azt, hogy először a modern ember, a Homo sapiens sapiens itt jelent meg. A parti barlangokból a mai emberéhez hasonló koponyát kerültek elő.
Későbbi korokban a busmanok is figyelemre méltó festményeket készítettek a hegyekben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük