Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a La Citadelle?

Hol található a La Citadelle?

A La Citadelle egy Amerika gyarmati múltjának időszakából fennmaradó erőd, mely Québec Cityben, Kanadában található. Jóllehet Québec City a tárháza mindennek, ami csak francia Kanadában van, a La Citadelle nevet viselő impozáns erőd a brit fennhatóság emlékét őrzi. A Szent Lőrinc-folyó menti Cap Diamant fölé magasló, 120 méteres sziklatetőt koronázza, és mindmáig skarlátvörös kabátot és medvebőr kucsmát viselő őrség vigyázza. Nem meglepő talán, hogy “Amerika Gibraltárja”-ként emlegetik a helybeliek a legnagyobb észak- amerikai erődöt, amelyet mindmáig katonai bázisként használnak.

A La Citadelle védelmi rendszerét francia hadimérnökök elképzelései alapján tervezték. A hasonló, csillag alaprajzú erődök a korabeli fegyverekkel gyakorlatilag bevehetetlennek bizonyultak. Az eredeti erődítményből azonban mára csak az 1693-ban emelt külső erődítmény, az 1750-ből származó lőporraktár és a korábbi katonai börtön maradt fenn. Az erőd az UNESCO világörökség része. Québec védettséget élvező történelmi városmagjának területén található, az erődített gyarmati városok klasszilkus példája, amely Amerika modern kori benépesedése és terjeszkedése egyik fontos fázisának emléke, továbbá a legfontosabb erőd egész Kanadában, amely a brit fennhatóság idején épült.

Alaprajza szabálytalan sokszög, mindegyik csúcsa egy-egy bástyát alkot. A 15 hektárnyi területen álló 25 épület többségét britek építették Wellington herceg utasítására, aki az 1812. évi háború után újabb amerikai támadásokra számított. Sem erre, sem későbbi tűzpárbajra sem került sor, így sosem próbálták ki élesben az 5 km hatótávolságú fegyvereket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük