Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a Könyörületes Szűz temploma?

Hol található a Könyörületes Szűz temploma?

A guatemalai Antigua egykor hatalmas vallási közösségének épületeit az 1773. évi földrengés romba döntötte. A Könyörületes Szűz temploma is megrongálódott, de helyreállították, azonban a templomot körülvevő kolostorok épületegyüttese mindmáig romos állapotban maradt, így őrzi művészi értékét – és idézi a múltat.

Napjainkban nem csak a templom, hanem a romépület is népszerű turistalátványosság. Egyik büszkesége a hatalmas, tavirózsa alakú szökőkút, amely Latin-Amerika legnagyobb koloniális stílusú szökőkútja. Medencéjét a XVII. században a szerzetesek haltenyésztésre használták, így mindig friss élelmet biztosíthattak a közösség számára.

Minden látogatót lenyűgöz a templom jellegzetes, élénksárga homlokzatának gazdag stukkódíszítése; míves mintázata az esküvői torták cukormázára emlékeztet. Ha alaposabban szemügyre vesszük, felfedezzük, hogy díszítése nem csak vallási témájú ábrázolásokból épül fel. A kukoricacső motívuma például az újjáépítésben segédkező majákra utal, akiknek az életében fontos szerepet töltött be ez a kultúrnövény. Guatemalában a katolicizmus magába olvasztotta a helyi pogány hiedelmeket; a maják közül sokan áttértek a katolikus hitre, de a vallást a maguk sajátos értelmezésében fogták fel. A kukoricacső-ábrázolás a maja munkások háláját fejezi ki istenüknek, és bizonyára a gazdag termésért köszönetet mondó képi fohász is.

A templom egykori udvara napjainkban maja kereskedők portékáinak az otthona. A csodálatos templom kötelező látnivaló, egy több stílusú remekmű.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük