Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a kanadai parlament?

Hol található a kanadai parlament?

Kanada kormányának történelmi székhelye Ottawában található. Ottawát 1858-ban tették meg az ország fővárosává. Azért előzhette meg az olyan esélyesebbnek tartott városokat, mint Toronto, Montreal és Québec, mert biztonságos távolságra volt az amerikai határtól, illetve Québec és Ontario határán feküdt.

Az új parlament helyét az Ottawa folyó fölötti mészkőhegyes-lankás tetején jelölték ki: több ezer éve ez volt a kontinens belseje felé vezető folyami útvonal egyik fontos tájékozódási pontja. Az alapkövet 1860-ban a walesi herceg rakta le, és hat évvel később befejeződött Észak-Amerika eddigi legnagyobb építkezése. A pázsittal körülvett neogótikus épületcsoport német és francia hatást mutat ugyan, de valójában főhajtás Nagy-Britannia előtt: fókuszában a Viktória-torony áll. Egy évvel az építkezés befejezése után ideköltöztették az új államalakulat kormányát, amely Ontario, Québec, New Brunswick és Nova Scotia szövetségi kormánya volt.

A parlament tovább bővült, miután Kanada is terjeszkedett: további hatalmas területeket csatolt magához nyugaton. Az 1916. és 1952. évi tűzvész utáni átépítésekor tiszteletben tartották az eredeti terveket, de más anyagokat és modern technológiákat is használtak. Az 1920-as években egy gótikus Beaux-Arts stílusú toronnyal bővítették; ezt 1980-ban a világ első ferde liftjével szerelték fel, amely a harangok körül szállítja a látogatókat. A többi épülethez hasonlóan ezt is gazdagon díszítették vízköpőkkel, groteszkekkel és frízekkel. Számos országos jelentőségű esemény színhelye volt az évek során, és számos híresség nyugszik itt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük