Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a Grand Central Terminal?

Hol található a Grand Central Terminal?

A New Yorkban található Grand Central Stationként emlegetett pályaudvar hivatalos neve Grand Central Terminal. A hatalmas épület lenyűgöző mérnöki teljesítmény eredménye. Épületszerkezetének minősége méltó a hely kulturális és történelmi jelentőségéhez.

Grand Central Terminal olyan telken épült, amelyen két korábbi állomás is állt már: az első 1871-ben, a második 1899 és 1900 között épült. A jelenlegi pályaudvar építését 1903-ban kezdték elődjének lebontásával. Az átfogó terveket a Reed and Stern nevű cég készítette, míg a gyönyörű Beaux-Arts stílusjegyek és az építészeti részletek a Warren and Westmore-t dicséri.

A szempontok közül az egyik legfontosabb a vasút villamosítása volt, és ennek köszönhetően sok korábbi ide vezető vágányt felszámolhattak. A kétszintes pályaudvarra a földfelszín – a park Avenue – alatt érkeznek a vonatok. A Grand Central Terminal egyik leghíresebb látnivalója a Tiffany üvegből készült óra, amelyet Jules-Alexis Coutan tervezett, Minervát, Herkulest és Merkúrt ábrázoló szoboralakok vesznek körül.

A pályaudvar elkészültekkor az volt a világ legnagyobb – 14 méter magas – szoborcsoportja. Figyelemre méltó része továbbá a mennyezet, amelyet 1998-ban állítottak helyre: a különböző csillagképeket megjelenítő festmény nem tudományos pontossággal készült, mindössze díszítő célt szolgál.
Az 1950-es években a személygépkocsik népszerűsége nyomán háttérbe szorult a vasúti közlekedés, a pályaudvar pedig hanyatlásnak indult. Az 1980-as évektől azonban felújítások sorát végezték el e különleges épületen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük