Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a City Lights könyvesbolt?

Hol található a City Lights könyvesbolt?

A City Lights könyvesbolt egy legendás és független könyváruház, mely jogtörténelmet írt. A könyvesboltot és kiadót 1953-ban alapította Lawewnce Ferlinghetti költő és Peter D. Martin szociológus.
Napjainkban az Egyesült Államok kevés számú, független könyváruházának egyike. A háromszintes üzlet a gondolat- és véleményszabadság, valamit az írott szó szentélye, ahová a világ minden részéből érkeznek az irodalombarátok. Sok évig itt volt a „beatnikek irodalmi otthona”, légkörét mindig is a tekintélyellenes politika, a lázadó gondolkodás jellemezte. Az 1950-es években Ferlinghetti költészete a modern kifejezés hangját jelentette: a The Coney Island of Mind című kötete mindmáig a legnépszerűbb verseskötetek egyike az Egyesült Államokba: több mint egymillió példányban kelt el. 1955-ben megnyitotta a City Lights kiadót, amely a Pocket Poetry, a zsebkönyvtár kiadója volt. A sorozat negyedik darabja, Allen Ginsberg Üvöltés című kötetének kiadása után (1967) Ferlinghettit és a könyváruháza igazgatóját, Shigeyoshi Muarót obszcenitás vádjával bebörtönözték. Tárgyalásuk kapcsán a beatnemzedék a média figyelmének középpontjába került. A vádlottakat az Amerikai Polgári Szabadságjogi Szövetség és irodalmárok tömege támogatta. Végül a bíróság mindkettejüket felmentette, a per pedig mérföldkő lett az első törvénymódosítási ügyben, precedenst teremtve az ellentmondásos irodalom kiadásának jogához.
A könyváruház és a kiadó azóta is hozzájárul a modern gondolkodás fejlődéséhez. A City Lights az Üvöltés perével fordulópontot hozott az igazságszolgáltatás történetében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük