Kezdőlap » Látnivalók » Hol született meg a cheddar sajt?

Hol született meg a cheddar sajt?

Az angolok kedvenc sajtja, mert méltán lett világhírű, a cheddar. De vajon honnan ered ez az ínyencség? A legenda szerint a dél-angliai Észak-Sommersetben egy feledékeny fejőlány véletlenül kint hagyott egy sajtár tejet hűlni a Cheddar-szoros barlangjában, ahol egész évben 7 Celsius fok a hőmérséklet. Mire a lány visszatért, a tej ízletes anyaggá alakult át – így alakult ki a cheddar-sajt. A szoros meredek, szűk mészkő hegyszoros Cheddar városa mellett. Ez Nagy-Britannia legnagyobb hegyszorosa, legnagyobb mélysége 113 méter, és évente mintegy 300 000 látogatót vonz. A hegyszoros sziklái a karbon időszakból származnak, 280-340 millió évvel ezelőttről.

Maga a szoros kb. 18 000 éve alakult ki, amikor a gleccserek Nagy-Britannia-szerte elolvadtak, és az így felhalmozódott, hatalmas mennyiségű víz erodálta a mészkövet. Ma kanyargós út vezet át a szoroson, ez jelzi az egykori folyó medrét. A szorosban több híres barlang is található. A Cox-barlangot 1837-ben fedezték fel kőfejtés közben. Hét kicsi, de annál szebb barlangkamrából áll, melyeket alacsony boltívek kapcsolnak össze. A Gough’s-barlang bejárata alatt közvetlenül egy földalatti folyó bukkan fel. Ez a gleccser elolvadt jegének a maradványa, mely egykor a barlangokat is kivájta.

A Cheddar-barlangok már nagyon korán menedéket nyújtottak az embereknek. Bizonyítékok vannak rá, hogy a kőkorszakban is emberi tevékenység zajlott itt. Itt találták meg Nagy-Britannia legöregebb csontvázát, mely 9000 éves. Az innen eredő sajt hivatalosan is a legfinomabb brit sajt, II. Henrik óta.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük