Kezdőlap » Látnivalók » Hol született Katherine Mansfield?

Hol született Katherine Mansfield?

Katherine Mansfield (1888-1923), az egyik legbefolyásosabb modernista novellaszerző 1888 októberében, Thorndonban, Wellington külvárosában látta meg a napvilágot. Az írónő rengeteg inspirációt nyert az itt eltöltött gyermekéveiből.

Thorndon az 1850-es és 60-as években a település egyik legelőkelőbb része volt, de az 1880-as évek elején tapasztalható gazdasági visszaesés miatt a ház, amelyet az írónő apja, Harold Beauchamp épített, viszonylag szerény volt – négyzet alaprajzú terület, fa védődeszkázattal, hullámlemez tetővel, az ablakok körül fűrészelt deszkadísszel.

A kert különösen érdekes, minthogy olyan növényekkel ültették tele, amelyek az 1880-as és 90-es években Wellingtonban megtalálhatók voltak, ezáltal képet kaphatunk róla, hogy milyen volt a kert, amikor a Beauchamp család itt élt. Mansfield szerint a kert „kicsiny és négyszögletes volt, mindkét oldalán virágágyásokkal. Az egyik oldalán öklömnyi kontyvirágok sugározták gazdag szépségüket, a másik oldalon semmi más nem volt, mint az az összevissza növő valami, amit a gyerekek nagymama tűpárnáinak hívtak.”

Mansfield több helyen is lakott Wellingtonban, de végül a Londonban remélt írói karrierért Nagy-Britanniába utazott. Később egyre erősebb nosztalgiát érzett Új-Zéland iránt, és így írt apjának: „… minél tovább élek, annál inkább szeretnék visszatérni Új-Zélandra. Ez a fiatal ország igazi örökség, habár időbe telik, amíg az ember ezt felfogja. De az én lelkem Új-Zélandé.” Épp ezért talán nem meglepő, hogy legismertebb történetei a gyarmati Wellingtonban eltöltött gyermekkort idézik.

Soha nem tért vissza Új-Zélandra; 1923 januárjában, Franciaországban hunyt el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük