Kezdőlap » Látnivalók » Hol született Arthur király?

Hol született Arthur király?

Az angliai Tintagel közelében található erődnél ideálisabbat el sem lehet képzelni Arthur legendája ismeretében a szülőhelyének. Az erőd egy látványos szikla tetején áll Cornwall északi partjainál, tajtékos hullámtörőkkel körülvéve.

A legenda szerint Merlin, a varázsló itt változtatta Uther Pendragon királyt a vár urának hasonmásává, hogy kedvét tölthesse annak gyönyörű feleségével, Igraine-nel. Azon az éjszakán fogann Arthur. A kastély alatti sziklák beszédes nevet kaptak, és van itt egy Merlinről elnevezett barlang is. Tintagelhez egy másik romantikus legenda is kötődik: mire Arthur király lett, a kastély már a cornwalli Márk király tulajdonát képezte, aki egy még gyönyörűbb asszony, Izolda férje volt. Márk legkiválóbb vitéze unokaöccse, Trisztán volt, aki kölcsönös, szenvedélyes és tragikus szerelembe esett Izoldával.

Mindkettőjüket Tintagelben temették el; a sírjukból kinőtt két fa összefonódott egymással. A vár jól védhető, szigetszerű helyen áll, csak egy keskeny, sziklás gerinc köti össze a szárazfölddel. A jelenlegi romos vártornyot a XIII. században építette Richard, Cornwall earlje, II. Henrik öccse. A korábbi earlök az 1140-es években emeltek erődöt ugyanitt, de már Kr. e. 500 táján is álltak épületek a földnyelven; bizonyára kelta szerzetesek laktak bennük. Mást sugall azonban az a tény, hogy igen drága, importált kerámiatárgyak maradványai kerültek elő innen: talán egy római-brit vezér bázisa lehetett itt, aki a britonok és a hódító szászok csatározásai idején uralkodhatott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük