Kezdőlap » Betegségek » Hol kezdődik a sportfüggőség?

Hol kezdődik a sportfüggőség?

Az edzés, a sport egészséges, és szórakoztató. A zsírpárnák leolvadnak, az izmok fejlődnek, az erő, és a kitartás növekszik. Azonban előfordulhat, hogy nem tudunk megállni: a sport függővé tehet, a túlzásba vitt edzés pedig egészségügyi kockázatokat rejthet magában.

A sportfüggők nem veszik észre, hogy túlzásba viszik a fizikai aktivitást: akár a fájdalmat, vagy a teljes kimerülést is figyelmen kívül hagyják. A sportfüggőség elvonási tünetekkel járhat: a betegek idegesnek, és nyugtalannak érzik magukat, ha a szokásos edzést ki kell hagyniuk, vagy hamarabb be kell fejezniük.
A függőség másik jele az igény a teljesítmény folyamatos növelésére. A jelenség nem keverendő össze azzal, amikor valaki a fittségén szeretne javítani. Figyelmeztető jel lehet a családtagok, barátok vagy a partner kérdése: nem viszed lassan túlzásba?

A sportfüggőség elsősorban a fiatalabb, 30 év alatti sportolókat veszélyezteti. Az állóképességi sportolók körülbelül 4,5%-a érintett, de akár az erősítő edzést végzőknél is kialakulhat a betegség. A függőség odáig fokozódhat, hogy a betegek akár éjszaka is edzenek, szociális életüket egyre jobban elhanyagolják. Mint ahogy a többi, függőséggel kapcsolatos megbetegedésnél, a sportfüggőséggel kapcsolatban is az első lépés a legnehezebb: beismerni a problémát, és segítséget keresni.

Hogyan tesz függővé a sport?
Edzés során a szervezetünk boldogsághormonokat (endorfint) termel, ezáltal javul a közérzetünk. A függők számára a boldogság, a jó hangulat egyéb forrásai egyre jobban elvesztik a jelentőségüket – így az edzés “dózisát” egyre tovább kell emelniük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük