Kezdőlap » Növények » Hol érdemes vadgyümölcsöket keresni?

Hol érdemes vadgyümölcsöket keresni?

A vadon szedhető hazai gyümölcstermő növények már nem kifejezetten erdőlakók, ennek legfőbb oka, hogy viszonylag kevés már a valódi, heterogén növényzettel rendelkező erdő. (A telepített erdők monokultúrák, vagyis egy-egy fafaj katonás sorba állított rengetege, melyekben csak minimális a növény- és állatvilág biodiverzitása.)
Viszonylag természetes növényzetet az utak melletti és termőföldeket elválasztó cserjesávokon találunk. Ezek nagyon jó lelőhelyek, főleg az utóbbiak, mert a nagy forgalmú utaktól távol esnek, ezért a környezet nem szennyezett, nem kell tartani attól, hogy a kipufogógázokból káros anyagok szívódnak fel a talajba és ezek keresztül a növényekbe és azok gyümölcsébe is.
Ezeken a helyeken gyakran található csipkebogyó, kökény és galagonya. Érdemes ezeken az útszéleken ún. hagyásfákat keresni, sokszor előfordul közöttük ugyanis dió, bár nem biztos, hogy könnyen bontható, nemesített fajta. Néha található mogyoró is a cserjesávokban. Ha van a környéken olyan hely, ami valamilyen okból viszonylag eredeti formájában lett megőrizve, például mert védett terület vagy kiránduló útvonal, akkor nagyobb esélye van, hogy a 18-19. században oltott gyümölcsfák utódait is megtalálhatjuk, vagy eldobott gyümölcshulladékból, például alma-, körtecsutkából kifejlődött fákat. Így esélyünk lehet barackot, kajszit, szilvát, almát, körtét, diót találni, még akkor is, ha általában nem „piacos” minőségűek, aprók, és esetleg ütődöttek, foltosak. És még a kukacos almák is felhasználhatóak alapos pucolás után lekvárnak vagy befőttnek.
Előnye ezeknek a gyümölcsöknek, hogy garantáltan egészségesek, szinte biók, és örömünket lelhetjük az összeszedésükben, a kirándulás nem csak a gyaloglásért, tájért van, hanem kézzel fogható hasznot is hoz.
Védett területeken ügyeljünk az előírásokra: semmiképp sem szabad a gyökeres növényeket károsítani a szedéssel, és ha tábla tiltja, hogy a gyümölcsöket leszedjük, akkor ezt is mindenképp tartsuk be!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük