Kezdőlap » Látnivalók » Hol épült a Colonial Cottage?

Hol épült a Colonial Cottage?

Ezt a jó állapotban fennmaradt épületet 1858-ban William Wallis, egy angol ács építette tipikus gyarmati stílusban, és mindmáig ez az új-zélandi Wellington legrégibb épülete. A nyaraló szinte kizárólag fából épült, hogy földrengés esetén a lehető legkisebb legyen a károsodás és a halálveszély.

A nyaraló felépülése előtt alig egy évtizeddel történt súlyos földrengés romba döntötte a téglaépületeket, és a tengerből nagy mennyiségű földet dobott a partra. A fából való építkezés kényszere Wellington topográfiájából is fakad. Számos telepes – köztük Wallis is – Angliából való elköltözésük előtt hevenyészett térkép alapján vásárolt itt földet, amely nem tüntette fel Wellington domborzatát.

Wallis egy meredek domboldalban találta meg a földjét, ahol nehezebb anyagokból semmit sem lehetett volna építeni. A faépítészet nemcsak a magánotthonokra jellemező, hanem a középületekre is, így a régi kormányépületek még napjainkban is a déli félteke legnagyobb, fából készült építményeinek számítanak.
A Colonial Cottage kétszintes; földszintjén találjuk a konyhát, a gyerekszobát, a szalont és a fő hálószobát, az emeleten pedig egy különálló fürdőt és két kisebb hálószobát.

Az épület és berendezése olyan jó állapotban van, mintha a Wallis család még mindig itt lakna – bútorai, tapétái és kellékei, mind eredeti helyükön vannak. Ian Bowman építész és restaurátor véleménye szerint a ház fő alapanyaga a kaurifa, és eredetileg egy négyszobás épületnek készült, meredek nyeregtetővel. Tény, hogy a végeredmény magáért beszél, nem hiába Wellington egyik fő látványossága egy egyszerű lakóház.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nyugalom kertje Pécsett

Mindenki tudja, hogy Pécs az egyik legtöbb történelmi emlékkel rendelkező magyar városunk. Most nem az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük