Kezdőlap » Látnivalók » Hol élt Pablo Neruda?

Hol élt Pablo Neruda?

Pablo Neruda költő és kommunista politikus, akinek munkásságát irodalmi Nobel-díjjal ismerték el, Chile történetének ikonikus alakja mind a politikai, mind pedig az irodalmi életben betöltött szerepét tekintve. Kiemelkedő színvonalú költészetéért egyértelműen tisztelték, politikai tevékenysége miatt már életében ellentmondásos személyiségnek látták, és ezért élete utolsó éveit száműzetésben, Olaszországban töltötte.

A Casa de la Isla Negra ama chilei házak egyike, amelyekben Neruda lakott. Halála után mindegyiket vandál módon feldúlták, a katonai kormány pedig valamennyit bedeszkáztatta, mivel Neruda a volt elnök, Salvador Allende támogatója volt. Neruda harmadik feleségének kampánya nyomán létrejött a Fundación Pablo Neruda, hogy megőrizzék a házat. Az asszonyt ugyanott helyezték örök nyugalomra, mint férjét: a Casa de la Isla Negra mellett.

A ház jelenleg múzeum, amelyet az alapítvány működtet. A tengerparton álló épület napjainkban is ugyanolyan költői és feltűnő jelenség, mint tulajdonosa volt. Neruda a tenger szerelmese lévén 1938-ban vásárolta meg a kőházat, amelyet úgy alakított át, hogy egy hajóra emlékeztessen fapadlóival, keskeny folyosóival, és alacsony belmagasságával. Az évek során egy tető nélküli tornyot is épített hozzá, valamit egy kis helyiséget fa- és cinktetővel, hogy hallhassa az eső kopogását. Ez utóbbiban írt, a kis ablakról a Csendes-óceánra nézve. Mindegyik helyiséget megtölti a költő hatalmas könyvgyűjteménye, hajózástörténeti relikviái, térképek és kagylók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük