Kezdőlap » Betegségek » Hogyan,miért alakul ki a legionárius betegség?

Hogyan,miért alakul ki a legionárius betegség?

A Legionella nagyon kedveli a pangó , melegvizes helyeket, a saját fürdőszobánkban is előfordul, akár a zuhanyrózsán megtelepedve. Önmagában a vízben nem okoz kárt bennünk, érintkezhetünk vele, de porlasztott formájában belélegezve súlyos betegség kialakulását idézheti elő. Jellemző megbetegedési formájában A- típusú tüdőgyulladást okoz. Járvány kialakulását idézheti elő irodákban, egészségházakban, szállodákban, kulturális szórakoztató helyeken,-mint színház, mozi.
Fertőző források lehetnek:
• Klímaberendezések
• Párásító berendezések
• Pezsgőfürdők
• Akvárium
• Szökőkutak
• Kerti locsolócső
• Zuhanyfürdők
• Hűtőtornyok

A baktérium okozta megbetegedés döntő részben enyhe lefolyású, jellegzetes tünetegyüttese nincs, a kór 2-5 nap alatt spontán gyógyul. ritkán lázzal és végtagfájdalom érezhető.
Vizeletből kimutatható gyorsteszt segítségével-ez gyors antigénvizsgálat, de a vérből is kimutatható. Amennyiben súlyosan megfertőződik valaki (tüdőgyulladás), ellátása kórházi ellátást igényel.
Két formáját különböztetjük meg, az A-típusos legionellát, amely magas lázzal,száraz köhögéssel, tudatzavarral,izomfájdalommal, légzési nehézségekkel jár, a betegség elharapózásával tüdőgyulladás alakul ki.
A másik típusa az úgynevezett Pontiac-láz, enyhe tünetek jellemzik, a fejfájás, izomfájdalmak itt is megjelennek, de tüdőgyulladás nem lép fel.
Megelőzése a nedves helyiségek fertőtlenítésével/fürdő, mosdók/,klimatizáló berendezések tisztán tartásával, melegvízrendszerek magas hőfokon(50-60°C-on) tartásával megelőzhető.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük