Kezdőlap » Betegségek » Hogyan zajlik le az anorexiás megbetegedés folyamata?

Hogyan zajlik le az anorexiás megbetegedés folyamata?

Az anorexiás megbetegedés többféle módon alakul ki, és zajlik le a betegeknél. Akár évekig is elhúzódhat. Amennyiben időben felismert, és megfelelő módon kezelt evészavarról van szó, a folyamat lefutása rövid távon kedvezőbb: a súlynövekedés sikerességi rátája a kezelés során 40-90 százalék. Azonban számos esetben a testképzavar, a hibás elképzelés a súlyról és az alakról megmarad, akkor is, ha a mérleg újból a normál értéket mutatja. Ez a betegség visszatéréséhez, az evészavar újbóli kialakulásához vezethet.
Általánosságban elmondható, hogy az anorexiás megbetegedést könnyebben legyőzhető, ha az életkort tekintve korán alakul ki. Azonban, hogyha szokatlanul korán, a tizenegyedik életév előtt jelentkezik az evészavar, a gyógyulási kilátások lényegesen rosszabbak.
Az anorexiás megbetegedés és gyógyulás folyamata a beteg súlyától is függ: ha a testsúly a klinikai kezelés után a normál testtömeg-index legalább 90 százaléka, az érintetteknek jóval nagyobb esélye van a továbbiakban a gyógyulásra, mint azoknak, akik a kórház elhagyásakor is rendkívül alacsony testsúllyal rendelkeznek. Rossz hírt jelent, hogy az anorexiás betegeknél az átlagnépességhez viszonyítva jóval magasabb a halálozási rizikó: hosszú távon az anorexiás esetek csaknem húsz százaléka a beteg halálához vezet. A halálesetek egy része az éhezés okozta komplikációk, testi zavarok következtében történik, egy részében a betegek saját kezükkel vetnek véget életüknek. Az anorexiás megbetegedés tehát nemcsak túlzásba vitt fogyókúra, hanem súlyos betegség, melyet komolyan kell vennünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük