Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan zajlik az adventi időszak?

Hogyan zajlik az adventi időszak?

A karácsonyi időszak minden évben advent első vasárnapjától kezdődik, tulajdonképpen ez egy vízválasztó nap, hiszen innentől mindenki már tudatosan készül az ünnepekre.
Az adventi időszak nemcsak otthonunkban jelenik meg, hiszen ilyenkor a boltokat is ellepik az ünnepekkel kapcsolatos dolgok, ajándékok, dekorációk, és persze a rádiókban is elkezdenek karácsonyi dallamokat játszani. A tévében is hétről-hétre karácsonyi és mikulásos témájú filmeket adnak, így ekkor már mindenkire ráragad az ünnepi hangulat.
Az adventi időszak első vasárnapján, azaz bronzvasárnapon az adventi koszorú első gyertyáját is meggyújtjuk, így ez is jelképezi a már egyre jobban közelgő ünnepeket. Később a gyertyagyújtás folytatódik az ezüst-, majd aranyvasárnappal, végül a 4. héten pedig már karácsonyról beszélünk.
Az adventi időszak az év legnagyobb ünnepe a keresztények számára, hiszen ekkortól várakozunk a Megváltó eljövetelére. Advent első vasárnapjától kezdetét veszi a karácsonyi csodavárás ideje is, és persze hivatalosan is elindul az ünnepi forgatag, amit már mindenki jól ismer. Advent első vasárnapja november 27, és december 3 között bármikor lehet, és mivel ez egy mozgó ünnep, így ki kell számolni mindig, hogy az adott évben mikorra fog esni. Idén is december 25-étől kell négy vasárnapot visszaszámolni, így 2013-ban az advent első vasárnapja egy napra fog esni december elsejével, ami azért is izgalmas, mert ez a téli hónapforduló kezdete is egyben.
Hazánkban az adventi időszak kiegészül a Mikulás ünnepével is, így december 6-án az is ünnepi hangulatba kerül, akinek előtte még nem sikerült.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük