Kezdőlap » Családi élet » Hogyan vonjuk be gyermekeinket a házimunkába?

Hogyan vonjuk be gyermekeinket a házimunkába?

Sok család nem teszi meg, hogy takarítónőt fogad a lakás rendben tartására és ez a feladat legtöbbször az édesanyára marad. Szerencsések vagyunk, ha betudjuk vonni a család többi tagját is, kevesebb időt kell fordítanunk erre e tevékenységre.
De mi van akkor ha a gyermekeink nem hajlandóak segíteni, mindig kitalálnak valamit, hogy éppen miért nem érnek rá (tanulni kell, fáj valamim, fáradt vagyok stb. ) és egyedül kell végrehajtanunk a számunkra is fárasztó, időigényes takarítást?
Apró lépésekkel, folyamatosan kell bevonnunk a számukra semmi érdekességet nem ígérő feladatba.
Készíthetünk táblázatot, ahol a nevek felsorolása mellett az elvégzendő feladatot is feltüntetjük. ( pl. Bogi- szombat- porszívózás ) ügyelve arra, hogy igazságosan osszuk fel a feladatokat és vegyük figyelembe a gyermek életkorát, képességeit. Mindig együtt beszéljük meg, ki milyen feladatot csinál meg szívesebben.
Ha megvan a táblázat ragaszkodjunk az előre beütemezett feladatsor elvégzéséhez!
Nincs kifogás, nincs „ majd holnap” , ezzel kitartásra nevelhetjük gyermekeinket.
Ha elzárkóznak az előre megbeszélt tevékenység elvégzése elől, mindenképp legyen következménye, így azt is erősítjük bennük, hogy a tetteikért vállalniuk kell a felelősséget.
Ha nincs táblázat is megkövetelhetjük nagyobbacska gyermekeinktől, hogy az ő szobájukat vagy azt az életteret amit legtöbbször használnak maguk tartsák rendben.
Kezdődhet ez azzal, hogy pl. a számítógép mellől vigyék ki a poharat, a levetett ruháikat tegyék a szennyes tartóba, iskolai dolgaikat ne hagyják szanaszéjjel. „ Sokkolhatjuk” őket ha szeretett, fontosnak tartott dolgukat eldugjuk és rávezetjük őket , hogy jobban ügyeljenek rá. Azonban erőszakosnak, agresszívnek sosem szabad lennünk, ez nem vezet semmire, a félelemből betartott szabályok mély nyomot hagyhatnak bennük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan legyünk jó szülők, ha gyermekünk tízen nyolc éves lett?

Minden szülő eléri egyszer, hogy gyermeke betöltse a tizen nyolcadik élet évét. Vége a kamaszkornak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük