Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan vonjuk be az apát a várandósság idején?

Hogyan vonjuk be az apát a várandósság idején?

A legtöbb kiadvány, könyv, cikk és újság, ami a várandósság és a babagondozás témájával foglalkozik, elsősorban az anyákra szokott koncentrálni. Ami bizonyos mértékig érthető is, hiszen a változások túlnyomó többsége őket, a testüket érinti. De nem szabad elhagyni emellett a leendő apukák igényeinek, érzéseinek figyelembe vételét sem.
A kezdeti időszakban érdemes bevonni őket a tervezgetésbe, közösen megbeszélni a várható költségeket, a megvásárlásra kerülő bútordarabokat, stb. Azért túlzásba se vigyük, valószínűleg kevés férfi szereti, ha délutánokat kell bababoltokban eltöltenie, és a kedvese a gyereken kívül másról sem tud beszélni.
A baba létrehozásában nyilván örömmel vesznek részt. Vonjuk be őket a későbbi időszakban is. Fontos tudniuk a nő ciklusáról, és egy esetleges pozitív tesztet se titkoljunk el 1-2 napnál tovább. Sok férfi annak is örül, ha ő is részese lehet a várva várt második csík megjelenésének.
Ha lehetséges, szervezzük úgy, hogy a terhesgondozás napjaira a leendő apa szabadnapot vegyen ki. Ha nem is minden vérvételre, de legalább az ultrahangokra igen, mert ilyenkor ő is láthatja a magzatot. Sajnos odáig még sokat kell várni, amíg a mozgását is érezheti.
Érdemes lehet beruházni egy doppleres szívhang figyelőre, ezzel hallani lehet a szívhang mellett a baba mozgását és csuklását is.
Ha a magzat már nagyobb és aktívan mozog, ezt már kívülről, kézzel is lehet érezni. Ez már majdnem olyan, mintha közvetlen kapcsolata lenne a gyermekével.
Ne feledkezzünk meg a szülés idejéről sem! Külön kórházi csomag kell az apukának is, hiszen nem rövid időt kell majd benn töltenie. Bízzuk rá a kórházba való eljutás megszervezését és a kórházi intézkedéseket is, hiszen az anyuka ekkor már mással van elfoglalva, nem biztos, hogy intézkedni tud minden ügyben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük