Kezdőlap » Családi élet » Hogyan viselkedjen a szülő, ha a kamasz szerelmes?

Hogyan viselkedjen a szülő, ha a kamasz szerelmes?

A kamaszok első szerelmei gyakran (öntudatlan) féltékenységet ébresztenek a szülőkben a „betolakodók” iránt. Most tapasztalják meg először, hogy a kamasz gyerekük nem csak hozzájuk, hanem másokhoz is kötődik. Sokan úgy érzik, hogy „elveszi valaki tőlük”. Van, aki csak ekkor döbben rá, hogy a gyereke független, önálló személyiség. Meg kell értenünk, hogy gyermekünk új korszakba lépett, lassan leválik rólunk.
Tartsuk tiszteletben a kamasz gyerek érzéseit. Ne tréfálkozzunk, és ne gúnyolódjunk rajta. Ne mondjuk azt neki, hogy „ez csak kamaszszerelem, hamar elmúlik”. Ez megbántaná, és eltávolítaná tőlünk. Soha ne tegyük nevetségessé senki előtt, és ne akarjuk megmondani, hogy mit érez, és mit él át. Ha tapintatlanok vagyunk, csak azt érhetjük el, hogy nem lesz hajlandó beszélni velünk ezekről a dolgokról. Az első szerelem nagyon fontos tapasztalat a kamaszok fejlődése szempontjából. Erősíti az önbecsülésüket, és önbizalmukat.
Soha ne viccelődjünk, évődjünk, tréfálkozzunk az érzésein, mások előtt végképp ne tegyük. Ne tegyünk fel neki zavarba ejtő kérdéseket, mint például, megcsókoltad már? Arra is figyeljünk, hogy a családunk többi tagja is tartsa tiszteletben ezeket: leginkább a testvérek szeretnek ezzel viccelődni, „húzni” a testvérüket.
A kamaszok nem mindig választanak olyan barátot/barátnőt, aki megfelel a szülőknek, és ez nem jogosítja fel őket, hogy megszabják, kit szerethet. Ne legyünk merevek, ne zárkózzunk el, ha a „szerelme” nem a mi kedvünkre való, hiszen nem nekünk kell szeretni, és ha ágálunk az illető ellen, akkor úgyis mi járunk rosszabbul.
Az a dolgunk, hogy a kamasz gyerekünk mellett álljunk akkor is, amikor felfedezi, hogy mi a szerelem. Ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia, és átélnie.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük