Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan viselkedik egy újszülött?

Hogyan viselkedik egy újszülött?

Egy baba érkezése mindig izgatottá teszi a családot, figyelik minden egyes mozdulatát, és olykor túl aggódóvá válnak a szülők. A csecsemő harmonikus fejlődését a szoptatás segíti elő. Az újszülött napjának nagy részét alvással tölti, ha ébren van akkor eszik és szinte utána újra alszik. Sírással jelzi, ha éhes, ha melege van, ha fázik vagy ha fáj valamilyen.

Gyakran nem tudjuk eldönteni vajon miért is sír és ettől feszültté válunk, amivel csak rontunk a helyzeten, hiszen a baba megérzi a mi feszültségünket és ettől ő is ingerültebb lesz és előfordulhat, hogy ettől újra sírni kezd. Fürdetésnél még az elején hajlatait nehéz tisztogatni a behajlított végtagok miatt. Karját, lábát szorosan behajlítva és kis kezecskéét ökölbe szorítva tartja, ez adja neki még a biztonságérzetet. Az első hetekben még jelen vannak a veleszületett reflexek, amelyek szintén a biztonság érzetét adják a babának az első hetekben.

Az újszülött számára minden ami körülveszi új és sokszor nyugtalanítónak is tarja. Az erős fényre vagy a hangra összerezzen, ezért érdemes kerülni ezeket az első hetekben. Az első hónap végére tekintetével 90 fokban követi a mozgó tárgyakat. Az újszülött nyakizmai ilyenkor még gyengék, ezért mindig tartsuk meg a fejét, ha felvesszük a babát. Ez az időszak eléggé fárasztó a friss szülő számára, hisz folyamatos figyelmet igényel a csecsemő, és ilyenkor kell kialakítani a napi ritmusát, ami van, hogy egy kicsit nehezen megy. Ha kialakult a csecsemő napirendje, akkor már van ideje az édesanyának is pihenni, feltöltődni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük