Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan világítsuk meg a konyhát?

Hogyan világítsuk meg a konyhát?

Általában sok időt töltünk a konyhában, sok családnál az étkező is ugyanebben a helyiségben van, ugyanakkor gyakran a mai, modern megoldás szerint a konyha egybe van nyitva a nappalival, ezt nevezzük amerikai konyhásnak.
Ilyen esetben nem könnyű megmondani, hogy pontosan hogyan célszerű elhelyezni a világítótesteket, amikor pedig a gyakorlat mutatja meg, hogy hol lenne rá tényleg szükség, akkor gyakran nem könnyű, vagy túl sok bontással jár az új lámpák felszerelése.
A legfontosabb el, amiből ki kell indulni, hogy soha ne vessünk árnyékot saját magunknak, amikor dolgozunk.

A világítótest tehát mindig úgy helyezkedjen el a munkapult vagy asztal fölött, hogy a szokásos tevékenységek közben ne kerüljön a hátunk mögé az a lámpa, aminek a munkaterületünket kellene megvilágítania. A legrosszabb megoldás a konyha közepén felakasztott csillár, mivel akármerre is fordulunk, biztos, hogy árnyékot vetünk saját magunknak. Ehelyett szereljünk minden munkafelület fölé önállóan kapcsolható kisebb lámpát, például fénycsövet.

A tűzhely fölötti páraelszívókba ilyen világítást már eleve be szoktak építeni. Ha a család az egyik magasabb pult körül vagy a konyha egyik oldalán elhelyezett ebédlőasztal körül eszik, akkor az étkezőterület fölé akasszunk egy csillárt, ami olyan pozícióban van, hogy épp az asztal közepe fölött lóg, így evés közben az asztal jól meg van világítva.

A konyha helyes megvilágítása tehát általában legalább három-négy különálló, külön kapcsolható világítótestet jelent, ami jelentős beruházásnak tűnhet a terület méretéhez képest, azonban ha energiatakarékos izzókat, esetleg kifejezetten ledes izzókat használunk, akkor azok hosszú évekig kiszolgálhatnak minket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük