Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan vigyázzunk magunkra a terhesség alatt?

Hogyan vigyázzunk magunkra a terhesség alatt?

A várandósság – és az azt megelőző időszak – alatt a leendő anyáknak célszerű kiemelten odafigyelniük az egészségükre, kerülni bizonyos ételeket és tevékenységeket.
Nagyon fontos az egészséges táplálkozás. Különösen ügyelni kell bizonyos tápanyagok, vitaminok megfelelő bevitelére. Leginkább a folsav fontosságát szokás kiemelni, mivel ha elégtelen a mennyisége a szervezetben, az a magzat súlyos károsodásához vezethet. Ezért a terhesgondozást végző orvos, de a védőnő is javasolni szokta magzatvédő vagy terhességi készítmények szedését.
Annak ellenére, hogy szokás azt mondani, hogy a várandós nő kettő helyett eszik, ez valójában nem igaz. Legalábbis nem két felnőtt helyett eszik. A terhesség ideje alatt kb. 10-16 kg plusz súly felszedése a normális, bár ez nagyban függ a nő testalkatától és magasságától is. A plusz kilók nagy részét a magzat, a magzatvíz és a megnövekedett szövetek teszik ki. Ehhez nem szükséges naponta többet bevinni a szervezetbe, mint a kezdeti hónapokban napi kb. 150 Kcal plusz, később kb. 400-500 Kcal plusz. A cél inkább az, hogy a minőségre törekedjünk. Bizonyos ételekről érdemes lemondani, például a tengeri halakról és a nyers húsból készült dolgokról.
Az egészség érdekében célszerű valamilyen testmozgást is végezni, de persze nem ilyenkor kell belefogni egy új sportba. Általában azt szokták javasolni a szakemberek, hogy a kismamák ússzanak, jógázzanak, sétáljanak. A megerőltető vagy intenzív mozgásformákat inkább kerülni kell.
Amennyire lehet, kerülni kell a vegyszeres gázok belégzését is, így például a higítót, festékeket, ragasztókat, bizonyos háztartási vegyi anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek a magzatra.
És mindenekelőtt azonnal abba kell hagyni a dohányzást és az alkohol fogyasztását, mert nincs biztonságos szint, ami ezekből egészen biztosan nem árt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Újszülött – Az első hónap

Az első napok és az első hónap. Az újdonság varázsa. Ugyan 9 hónapja hordod a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük