Kezdőlap » Étel » Hogyan vezessünk konyhát két főre?

Hogyan vezessünk konyhát két főre?

Sokan észreveszik, milyen nehéz a váltás, ha hirtelen megváltozik, hány személyre kell főzni. Egy ünnepi, nagycsaládos vacsora vagy egy haveri főzőcskézés vagy az első kétszemélyes vacsorák előtt akár órákig is saccolgatjuk, mennyi ételre lesz szükség, mennyi alapanyagot kell vásárolni, mert valahogy nem működik az, hogy egyszerűen csak megszorozzuk/elosztjuk megfelelő részre a korábbi szükségleteket.
Ha egy fiatal pár éppen saját háztartásba költözött a szülőktől, külön nehéz a helyzet, hiszen az eddig munkamegosztásban végzett házimunka is a nyakunkba szakad, munkából pedig ki tudja, mikor érünk haza, és még főzni is kell… Lehetőleg változatosan és egészségesen, nem lehet minden este a szomszédos pizzériából rendelni.
Ilyenkor érdemes előre gondolkodni, felkészülni. Ha amúgy sem menne két adag elkészítése a korábbi négy vagy hat helyett, akkor ne tegyük. Néhány ételből amúgy sem lehet keveset főzni, például töltött káposztából vagy halászléből. Főzzük meg az eredeti mennyiséget, a maradékot pedig egy (nem kettő!) személyes adagokra osztva fagyasszuk le. Így akkor is megfelelő mennyiséget lehet pillanatok alatt kiolvasztani a mikróban, ha épp csak egyikünk van otthon, vagy pont nem egyforma vacsorát kívánunk meg. Esetleg nem is ugyanazokat az ételeket szeretjük. Ha nagyon kevés az idő hét közben, akkor az egyik hétvégi napon főzzünk meg a következő hétre három-négy különféle főételt, a szombati-vasárnapi menüből pedig essünk egy kicsit túlzásba, és máris bőséges választék áll rendelkezésre a következő hétre. Előre lefagyaszthatunk bepanírozott húst, gombóc formáig elkészített szilvás gombócot is. Ügyeljünk rá nagyon, hogy ne fagyasszunk arra alkalmatlan ételféléket, például kemény tojást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szedres túrókrém-kehely

Ha nyáron valamilyen gyors desszertre vágyunk, kiváló választás lehet ez a túrós, savanykás ízű pohárkrém. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük