Kezdőlap » Családi élet » Hogyan vezessük be a gyermeket a pénzügyekbe?

Hogyan vezessük be a gyermeket a pénzügyekbe?

Mindenki szeretné, ha a gyereke felnőttként boldogulna az életben és ehhez hozzátartoznak a pénzügyek is. A szülő feladata, hogy megtanítsa a gyerekének, hogy hogyan bánjon a pénzzel. Először is fontos, hogy megtanulja mi az a takarékosság, hogy a pénznek értéke van és nem szabad céltalanul szórni. Mindig egy dilemma, hogy mennyi zsebpénzt adjunk a gyerekünknek. Nem az összeg a legfontosabb, hanem hogy mit kezd a pénzzel. Azonnal elkölti, gyűjt valamire vagy félrerakja?

A lényeg, hogy a takarékosság szokássá váljon. Sok szülő nem adja a kezébe a gyereknek a pénzt, mert nagyon koszos, viszont ez nem bölcs dolog. Jót tesz a gyereknek, ha megismerkedik az érmékkel, hogy melyik milyen, hogy mit ábrázol a hátoldalán található kép, sőt a számokat is könnyebben megjegyzik. Így sokkal konkrétabb, sokkal jobban megtanul takarékoskodni, gyűjteni, félrerakni. Elteheti a saját pénztárcájába, perselyébe és láthatja ahogyan gyarapszik.

Ez mind pozitív élmény és megtanul vigyázni rá. Amikor számlákat fizetünk, ültessük le magunk mellé és mutassuk meg neki a sárga csekkeket. Magyarázzuk el, hogy mit miért kapunk, miért fizetünk. Ha érdeklődést mutat, nyugodtan engedhetjük, hogy ő számolja ki mennyit kell feladni. Így megtanulja, hogy semmi nincs ingyen és még azt is megérti, hogy takarékoskodni kell például a vízzel is.

Vigyük el magunkkal a bankba, hogy lássa a folyamatokat. Mondjuk el, hogy melyik pultban mit csinálnak, milyen kérdésekre válaszolnak, sőt hagyjuk hogy ő is kérdezhessen. Húzzunk sorszámot és közben tanítsuk neki, hogyan boldogul egy ilyen helyen. Ez is az élet része, ezt is meg kell tanulni. Persze ezeket mind a maga idejében. Ne erőltessük rá, ha nem érdekli még, mert teherként fogja átélni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük