Kezdőlap » Sport » Hogyan versenyezhet a hivatásos sportoló a törvény szerint?

Hogyan versenyezhet a hivatásos sportoló a törvény szerint?

A Sporttörvény szerint a hivatásos sportoló foglalkozásszerűen folytat sporttevékenységet, mely célja a jövedelemszerzés. Hivatásos sportoló csak versenyengedéllyel indulhat versenyeken, bajnokságokon. A versenyengedély valójában egy sportolói igazolvány, amely sportágtól függetlenül egységes tartalommal, szerkezettel rendelkezik, a MOB határozza meg, jogszabály alapján.

Hivatásos sportoló sportvállalkozással köt munkaszerződést vagy megbízási szerződést, kivételes esetekben sportegyesületnél is végezhet sporttevékenységet. A munkaszerződés főbb jellemzői a következőek: csak határozott időtartamra szól, próbaidő nem köthető ki. A hivatásos sportoló munkaszüneti napokon is foglalkoztatható, mivel sok verseny esik szombatra vagy vasárnapra. Hogyha más jellegű munkát is végezne, akkor a munkáltató hozzájárulását kell kérnie.

A munkaszerződésben rögzíteni kell a felek nevét, a pontos munkakört, a munkavégzés helyét, s a bér összegét. Ezen kívül ki kell térni a munkavégzés módjára, a szabadság kiadására, a pihenőidőre, és egyéb díjazásra. A sportszervezetnek élet- és balesetbiztosítást kell kötnie, a sportolás közben keletkezett baleset üzemi balesetnek számít. Rendkívüli felmondási ok, hogyha a sportoló a szervezet köztartozása miatt nem indulhat a bajnokságban, ez szerződésszegésnek minősül.

Az igazolást a sportszövetséghez be kell jelenteni, ahol nyilvántartásba veszik. Az amatőr sportolóval szemben a hivatásos sportoló kaphat anyagi juttatást az átigazolásért, kölcsönadásért, de ez csak a hozzájárulásával történhet meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük