Kezdőlap » Sport » Hogyan versenyezhet az amatőr sportoló a törvény szerint?

Hogyan versenyezhet az amatőr sportoló a törvény szerint?

A sportoló a Sporttörvény szerint olyan természetes személy, aki meghatározott szabályok szerint, vagy szabadidő eltöltéseként sporttevékenységet végez. A kötetlen vagy szervezett forma is sportolásnak tekinthető. A sport testedzés vagy szellemi tevékenység, mely célja az erőnlét és teljesítőképesség megtartása, fejlesztése.

Az amatőr sportoló egyesületi tagként, sportszerződéssel vagy tanulói jogviszonya alapján versenyezhet. A sportszerződés az amatőr sportoló és a sportvállalkozás között létrejövő megbízási szerződés, mely írásos, és határozott időre szól: ez maximum egy év, vagy a bajnokság időtartama lehet. 18 év alatti sportolónál egyeztetni szükséges a törvényes képviselővel előzetesen, írásban.

A versenyszerűen sportoló személy átigazolható és kölcsönadható az átigazolási időszakban, azonban nem fogadhat el pénzt az átigazolásért. Ezekhez mindenképp szükséges az előzetes írásbeli hozzájárulása. 18 év alatti sportolónál kereskedelmi ügynököt nem vonhatnak be az igazolási tevékenységbe. Az az egyesület, ahonnan eligazol, azonban nevelési hozzájárulásra tarthat igényt az átvevő klubtól.

A sportoló kötelezettségekkel rendelkezik, a fair play szellemében kell felkészülnie és versenyeznie, nem használhat doppingszereket, nem követhet el fogadási csalást. Ezen kívül részt kell vennie egészségügyi ellenőrzéseken és doppingellenőrzéseken, s tekintettel kell lennie a saját sportszervezetének és szövetségének érdekeire. Az amatőr sportoló nem részesülhet díjazásban, kivéve a Gerevich-ösztöndíjat, a kiemelkedő teljesítmény utáni elismerést, vagy a felkészülés és versenyzés indokolt költségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük