Kezdőlap » Adózás » Hogyan vehetem igénybe a családi adókedvezményt?

Hogyan vehetem igénybe a családi adókedvezményt?

A családi adókedvezményt az a személy veheti igénybe, aki gyermekére tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult. A várandós nő a vele közös háztartásban élő házastársa is igénybe veheti. Igénybe veheti még a saját jogán jogosult gyermek is és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is.
A családi adókedvezmény a várandósság alatt is igénybe vehető, ha a magzat elérte a fogantatástól számított 91. napot.

A családi adókedvezmény a magánszemély összevont adóalapját csökkenti. A családi adóalap-kedvezmény kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként egy és kettő eltartott esetén 62.500 ft, három és minden további eltartott esetén 206.250 ft levonást jelent az adóalapból.

A kedvezmény érvényesítésével egy-két gyermek esetén legfeljebb 10.00 ft-tal három vagy pedig több gyermek esetén legfeljebb 33.000 ft-tal csökkentheti a fizetendő adót. Ezt a kedvezményt meg is lehet egymás között osztani, de érdemesebb annak igénybe venni, akinek nagyobb adót kell befizetnie. Jó megoldás lehet akár az egyéni vállalkozó adófizetési kötelezettségének a csökkentésére is. Így kevesebb adót kell befizetnie maga után. Az adókedvezmény nem jár automatikusan, nyilatkozat kitöltése szükséges hozzá, hogy melyik szülő szeretné igénybe venni és mekkora időszakra, ugyanis év közben is lehet nyilatkozni, ha más megosztást szeretnénk vagy pedig másik szülő szeretné igénybe venni. A nyilatkozat a soron következő bérkifizetés előtt bármikor megtehető és a munkáltatónak figyelembe kell vennie a bérkifizetésnél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük