Kezdőlap » Családi élet » Hogyan vegyük rá a kamaszokat a tanulásra?

Hogyan vegyük rá a kamaszokat a tanulásra?

Sok kamaszkorú jegyei nem azért rosszak, mert nem képes felfogni az adott anyagot, hanem sokszor szorongások, vagy szétszórt figyelem áll a háttérben.
Félelem a sikertelenségtől. Ez bizony sokszor nagyon nagy teher, és egyben egy ördögi kör is, ugyanis minél jobban szoronganak a gyerekek, annál rosszabbul teljesítenek, és minél rosszabbul teljesítenek, annál jobban szoronganak. Az iskola eredendően olyan közeg, amely szorongást kelthet a gyerekekben: a kamaszokra általában nagy nyomás nehezedik, mert egyre többet követlenek meg tőlük, sok óraszámban tanulnak.
A teljesítmény miatti stressz általában azokra a kamaszokra jellemző, akik:
• sikeresek és azok is akarnak maradni
• nem viselik jól a sikertelenséget
• mindenáron meg akarnak felelni az elvárásoknak
• azokra, akik nehézségekkel küszködnek
• attól félnek, hogy nem tudják megállni a helyüket
A teljesítményük miatt szorongó kamaszok soha nem érzik úgy, hogy megtudnak felelni a saját, vagy számukra fontos személyek elvárásainak.
A kamaszok szorongását a szüleik tudják a leghatékonyabban csillapítani. Ehhez azonban előbb fel kell ismerniük azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy túl sokat követelünk tőlük. A gyereket bíztatni és támogatni, bátorítani kell, de ezt sem szabad túlzásba vinni, nehogy úgy érezzék, hogy csak azért szeretik őket, mert sikeresek.
A bátorítás nem trenírozás. Ne mi akarjuk megszabni a kamasz gyerekeinknek, hogy mit és hogyan csináljanak. A kamasz gyerekünk szorongása vagy ellenállása arra figyelmeztethet, hogy túlságosan nagy rajta a nyomás, és valamin változtatnunk kell. Gondolkodjunk el azon,mi állhat a háttérben, bátorítsuk, de ne stresszeljük.
Ha a kamasz gyerekünk tévézés vagy számítógépezés, esetleg csetelés vagy sms-ezés közben tanul, és akkor sem sokat, ha mindig csak a kötelező minimumot teljesíti, és a lehető leghamarabb befejezi a tanulást, akkor itt az ideje, hogy elbeszélgessünk vele erről. Igyekezzünk megállapodni vele abban, hogy nyugodtabb körülmények között és rendszeresen tanuljon (például naponta legalább fél órát, tévé, számítógép, és telefon nélkül). Biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk: nehezen fog belemenni. Valószínűleg tiltakozni fog, hogy ne avatkozzunk a dolgaiba. Ne erőszakoskodjunk, arra kellene rávennünk valahogy, hogy maga vegye a kezébe a dolgokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük