Kezdőlap » Elektronika » Hogyan vegyük észre időben a napkitöréseket?

Hogyan vegyük észre időben a napkitöréseket?

Akusztika segítségével felfedezhetők a veszélyes napkitörések. A csillagászok egy új technológia segítségével az eddigieknél jóval korábban megjósolhatják az olyan jelenségeket, amelyek nagy pusztítást végeznek az elektromos hálózatokban, és az űrben tartózkodó műholdakra, asztronautákra is veszélyesek
A napflerek, ( a naptevékenység egyik formája, a röntgentartományban érzékelhető főként, hirtelen történő, percek alatti erős felvillanása, amely fél,- egy óra alatt halványul el).illetve a nagyobb koronakidobódások nagymennyiségű töltött részecskét szabadítanak fel a Nap felszínéből, ami áramkieséshez vezethet, illetve veszélyes méretűre növeli az űrhajósokat érő sugárzást is. A jelenségek legtöbbször napfoltok körül mutatkoznak;ezek intenzív mágneses foltoknak tűnnek a Nap felszínén. Az egyetlen gond az, hogy nehéz megmondani, mikor jelennek meg a napfoltokat.
Az amerikai Stanford Egyetem fizikusai olyan technikát dolgoztak ki, amelynek segítségével beleshetnek a Nap belsejébe, mégpedig úgy, hogy a hanghullámok mozgását figyelik. Módszerükkel akár 60 000 kilométeres mélységben is észrevehetik a nagy-kiterjedésű napfoltokat, egy-két nappal azelőtt, hogy azok a felszínre emelkednének.
A hanghullámokat a napfelszín közelében mozgó plazma és gázok generálják. A hullámok előre megjósolható sebességgel haladnak a Nap tömegén keresztül. Ám ha a hullám útjába mágneses mező áll, megváltozik az út megtételéhez szükséges idő, így fény derül a mező jelenlétére. Ezek a mágneses mezők a napfolttal állnak kapcsolatban.
A tudósok célja, hogy három nappal az esemény előtt képesek legyenek kiadni az „űridőjárás-jelzést”, így az érintett területen elkezdhetik a felkészülést a napkitörésre.

.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lenovo Flex 10 notebook

A Lenovo Flex 10 egy kettős üzemmódú notebook. Váltható laptop és állvány módok között. Amennyiben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük