Kezdőlap » Internet » Hogyan védjük adatainkat az interneten?

Hogyan védjük adatainkat az interneten?

Napjaink legnépszerűbb weboldalai egyértelműen a közösségi oldalak. Lassan már aki nem rendelkezik profillal valamelyik közösségi hálón, szinte nem is létezik. Amikor regisztráljuk magunkat, adatainkat átadjuk egy másik félnek, és a közösségi oldalak használata során is rengeteg olyan információt osztunk meg saját magunkról, amit egyébként nem szeretnénk, ha harmadik fél tudomására jutna. A kötelezően megadandó adatokon kívül (név, e-mail cím, születési dátum) megadunk sokszor olyan adatokat is a közösségi oldalakon, mint például a telefonszámunk, a pontos lakcímünk és minden ilyesmi.

A közösségi oldalak tökéletes lehetőséget nyújtanak arra, hogy kapcsolatot tartsunk olyan ismerősökkel, akikkel egyébként ritkán találkozunk vagy ritkán beszélünk, így mégis informálódhatunk arról, hogy éppen merre járnak, merre élnek vagy mit csinálnak. Régi iskolatársainkat is megtalálhatjuk, vagy olyan, a feledésbe merült volt barátainkat is, akik néha eszünkbe jutnak, hogy milyen jó lenne velük néhány szót váltani. Mióta a közösségi oldalak lehetővé tették a közvetlen chatelést, azóta kevesebbet telefonálunk, és mióta a közösségi oldalak alkalmazásai elérhetők okostelefonra is, azóta unalmunkban is azokat nyomkodjuk. Néhányan már az egész életüket a világháló fogságában élik.

Az életünk fontos eseményeit is már elsőként osztjuk meg a közösségi oldalakon. Azonban ott sem csupa jószándékú ember tanyázik, sajnos sok olyan van, aki adatokat igyekszik kihalászni, kihasználva mindent, amit megosztunk magunkról. Egyre jobban odafigyelnek az oldalak működtetői is arra, hogy a felhasználói adatok a lehető legjobban legyenek védve, de nem árt ehhez, ha mi is óvatosak vagyunk. A kényes információkból igyekezzünk minél kevesebbet megosztani, vagy ha már meg szeretnénk osztani, figyeljünk oda az adatvédelmi beállításokra.

Kiválaszthatjuk, hogy kivel szeretnénk megosztani az információnkat: érdemes beállítani, hogy ezeket a dolgokat csak ismerőseink láthassák, ne legyenek nyilvánosak. Nyilván olyan adatokat, mint például melyik városban élek, melyik városban születtem, hova jártam iskolába vagy hol dolgozom, érdemes nyilvánossá tenni, hiszen ez alapján tudnak megtalálni minket olyan emberek, akik ténylegesen ismernek minket és szeretnének is kapcsolatba lépni velünk. Ugyanez az alapszabály vonatkozik azokra is, amiket megosztunk ismerőseinkkel, itt is figyeljünk oda az adatvédelmi beállításokra, így számos kellemetlen helyzetet el tudunk kerülni. Nem férnek hozzá illetéktelenek a posztjainkhoz, a képeinkhez és a hivatkozásainkhoz. Bőven elég, ha ismerőseink látják azt, amit meg szeretnénk osztani a világgal. Ha pedig az ismerőseink között sem szeretnénk mindent mindenki tudtára adni, akkor közöttük is tudunk szelektálni, válogatni: ha különböző listákat hozunk létre, beállíthatjuk, hogy kik azok, akik egy adott poszthoz hozzáférhetnek, a többiek számára viszont olyan lesz, mintha nem osztottunk volna meg semmit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kerüljük el az csalókat az aukciós oldalakon?

Hazánk legnépszerűbb aukciós oldala a vatera, és a teszvesz. Rengeteg dolog megtalálható itt, és nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük