Kezdőlap » Otthon biztonság » Hogyan védhető meg az otthon? Lakásbiutonság egyszerűen

Hogyan védhető meg az otthon? Lakásbiutonság egyszerűen

„Az én házam az én váram”. Nem ismeretlen senki előtt ez a régmúltból származó gondolat. Az otthon a biztonság, a megnyugvás, a pihenés színhelye, ahol mindenki saját világának ura, irányítója lehet, és joggal hiszi azt, hogy az mások számára szent és sérthetetlen kell hogy legyen.
De mennyire sérthetetlen ez a „vár”, ez az otthon? A tapasztalatok szerint a sérthetetlenség csak erkölcsi, és társadalmi elvárás szintjén van meg, a hétköznapok rideg valósága más mutat. A házak, lakások többségébe a rossz szándékú ember másodpercek, rosszabb esetben percek alatt be tud jutni és töri meg azt a hitet, ami magánszféra személyes, intimitásából fakad.

A tulajdonosok többsége nem gondolja, nem hiszi el azt, hogy hozzá be lehet törni, vagy hogy egy betörő számára az ablak és ajtó nem jelent különösebb akadályt, a szúnyogháló pedig nem állítja meg a bejutni szándékozót.
Jellemzően nyáron sokan nyitva hagyják az ablakot, a figyelmesebbek csak „bukó” állapotban, riasztó rendszerre nem költenek, sokszor még ingatlanbiztosítás sincs, és az értékeket pedig ezek mellett elől hagyják a nappali szekrényben, a konyha asztalon, így a betörőnek esélyt adnak arra, hogy 1-2 perc alatt telefont, fényképezőt, laptopot, készpénzt össze tudjanak szedni, és így gyorsan hatalmas kárt okozni.
Mit lehet tenni? A legfontosabb a riasztó rendszer, amely képes arra, hogy a tulajdonos távollétében ajtó ablak nyitását, a lakásban való mozgást jelezze, illetőleg éjszaka a nyílászárókat élesítve jelzi a bejutást, de a lakásban nem riaszt a mosdóba igyekvő gyerekre. Ilyen rendszerek akcióban, távfelügyelethez kapcsolva ingyen, vagy néhány tízezer forintért már beszerezhetőek.

Egyszerűbb kamerák, amelyek már rögzítenek is, szintén viszonylag olcsón (kínai honlapokról rendelve potom áron) elérhetőek. A riasztó és a kamera már sok esetben segít távol tartani a rossz szándékú személyeket, hiszen nehezebb és problémásabb bejutást feltételeznek. Fontos az értékek elzárása, hogy a betörőnek sok idő kelljen a felkutatásukhoz. A kutya mindig elrettentő, mivel a zaj, a hangos jelzés zavarja a bűnözőt.

Az eszközök mellett nagyon fontos a tulajdonos gondolkodásmódjának megváltoztatása. Közösségi honlapokon ne tegyen fel a lakásáról mindenki által látható képeket, mert az ott látható drága TV, festmény, ékszer rögtön felkelti az ilyen célból böngésző bűnözők figyelmét. Nem szabad közzétenni, mikor mennyi időre mard üresen az otthon, és szintén sokat segíthet ha a szomszédok kisebb nagyobb közössége egymást, az idegeneket figyelve nem csak a maga, hanem a környezete tulajdonára is ügyel.
„Alkalom szüli a tolvajt”, tartja a mondás, ha a tulajdonos nem teremt alkalmat, akkor nagy biztonsággal mondható ki az hogy a tolvajok el fogják kerülni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan védekezzünk a kórokozók ellen?

A több száz kórokozó, amely körbe vesz minket vezethet bakteriális vagy vírusos megbetegedéshez a családban. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük