Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan védhetjük ki a szúnyogcsípést?

Hogyan védhetjük ki a szúnyogcsípést?

Hogyan tudjuk kivédeni a szúnyogcsípést? És egyáltalán, miért csípnek a szúnyogok?
Az emberek általában azt gondolják, hogy a vér szaga vonzza őket, pedig ez egy nagy tévedés, mert valójában a kilélegzett széndioxid (számukra ez egy igen kellemes illat) csalogatja hozzánk őket. Minél szaporábban lélegzik egy ember, annál inkább a vérszívók zsákmánnyá válik. Sokan nem tudják, hogy csak a nőstények csípnek A hím szúnyogok az emberi vér helyett növényi anyagokkal (pl. virágporral) táplálkoznak. A szúnyogoknak az utódok nevelése céljából van szükségük az emberre, ugyanis a peték fejlődéséhez egy olyan fehérjére van szükség, amely az emberi vérben található.
A tudósok állítása szerint a kedvenc emberi testrészük a kéz, de általánosságban elmondható, hogy minél büdösebbek vagyunk, számukra ez annál vonzóbb. Tehát egy rossz szagú, mosdatlan láb is felkeltheti az érdeklődésüket. Szeretik azokat a helyeket, ahol az emberek csoportokban jelennek meg, mert így könnyebb a zsákmányt megtalálni, mivel a sok ember egyszerre rengeteg széndioxidot lélegzik ki. Szeretnek a gazos, elhanyagolt, főleg párás, sötét helyeken megtelepedni. Érdemes tisztán tartani a környezetünket: rendszeresen nyírni a füvet, levágni az elvadult hajtásokat a bokrokról, fákról. De még így is megmarad számukra a sok eső után fel nem száradt pocsolya, illetve a tavak, folyók vize. Egyszerűen kiirthatatlanok!
Léteznek olyan szúnyogriasztók is, amelyeknek elég hatásos a hatóanyag tartalmuk.

Ezek a szaglószerveik működését akadályozzák, így nehezebben fogják megtalálni a zsákmányukat. Vannak olyan szúnyogcsapdák is, amelyek a széndioxid kibocsátásával csalogatják magukhoz a gyanútlan szúnyogokat, ezek elég hatásosak, viszont a hátrányuk pedig az, hogy ez által egyre nagyobb számú élősködőt fognak a lakóhelyünkre, kertünkbe vonzani. Biztosan megfigyelte már mindenki, hogy a fény, főleg a lámpafény is nagy kihívás számukra, egyenesen odacsalogatja őket. Ezért, ha nyáron a szabadban szeretnénk tartózkodni, nem célszerű a nagy díszkivilágítás, mert pár perc alatt több ezer példány vérszívót szabadíthatunk magunkra. Sajnos sokan nem is tudják, hogy az ártalmatlannak tűnő szúnyogcsípés milyen nagy bajt is okozhat. Súlyos betegséget is elkaphatunk az állattól, egy egyszeri csípéstől is életre szóló kellemetlenség származhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kardamom: az értékes fűszer jótékony hatásai egészségünkre

A kardamom a sáfrány, illetve a vanília mellett a világ legdrágább fűszernövényeinek egyike. A gyömbérfélék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük