Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan védekezzünk a téli depresszió ellen?

Hogyan védekezzünk a téli depresszió ellen?

Sokszor tapasztaljuk, hogy télen kevésbé vagyunk aktívak, legszívesebben átaludnánk a napot, vagy csak bebújnánk egy nagy paplanba, forró teát innák és filmet néznénk. Ahogy csökken a napos órák száma, egyre nyomottabbak lehetünk, elmegy a kedvünk mindentől, főleg a mindennapi munkától. Előfordulhat ilyenkor nagyobb stressz, alvászavar, feledékenységet, feszültsége, is. Nos, ez a téli depresszió. És ugyan a tudósok szerint főként januárban jelentkezik, már ősszel tapasztalhatóak a tünetek. Van, akit meg sem érint ez az időszak, de vannak akik nem ilyen szerencsések.

Néhány ötlet, ami hasznos lehet téli depresszió ellen:

Húzzuk szét a függönyt, nyissuk ki az ablakokat! Addig a pár óráig, míg a napfény be tud jutni a lakásba, adjuk meg neki az esélyt! Világosban sokkal nagyobb kedve van az embernek bármit is csinálni, mint a sötétben. Ráadásul a beáramló friss levegő felébreszt, aktivizál.

Viseljünk élénk színeket! Észrevehető, hogyha szürkébe öltözünk, a kedvünk is beszürkül, lehangoltabbak, kedvetlenebbek lehetünk. Viszont ha a ruháink színesek, a kedvünk is színesebb. Nem kell papagáj módjára öltözni, már néhány színes kiegészítő feldobja a hangulatunkat.

Jót tesz depresszió ellen a mozgás is, ugyanis endorfint termel, ami boldoggá tesz. Plusz lemozoghatjuk a depresszió ellen elfogyasztott édességet is. A legideálisabb mozgás ilyenkor a tánc, főleg, ha partner is van. Felszabadít, feszültséget old, és jó szórakozás is egyben.

Elkergeti a rosszkedvet a gyertyafényes hangulat és az illóolajok használata is. A gyertyák romantikus, meleg hangulatot árasztanak akár vacsora mellett, akár egy forró fürdőt kísérve. Megduplázzuk a hatását, ha illóolajat párologtatunk. A jó illat mellett a levendula illóolaj nyugtató hatású, a citromtól pedig élénkebbé válunk. Apró praktika még, a fűtőtesten szárított citrom-, narancs-, illetve mandarinhéj. Ezek is kellemes illatot biztosítanak.

Hangulatunkat nagyban befolyásolja az, hogy milyen zenét hallgatunk éppen. Ezért, ha a depresszió tüneteit kezdjük érzékelni, ne szomorú számokat hallgassunk, mert azzal csak felerősítjük a negatív érzéseket. Vegyük elő a bulisabb, pörgős, vidám számokat, vagy éppen a nyugalmat árasztó, kellemes muzsikákat.

Bármikor feldobja a kedvet egy jó vígjáték megnézése is. Ha van idő egy filmre, ilyenkor mindenképp egy jó nevetőset válasszunk. A nevetés ugyanis ragadós!
Ha erőt vesz rajtunk a kedvetlenség, hagyjuk, hogy barátaink kirángassanak belőle! Menjünk társaságba, ahol fel tudunk oldódni, eltűnik a feszültség, megjön a jókedv, nevetés.

Habár jóval kevesebbet süt a nap, mint máskor, azért még előbújik. Érdemes kimenni a friss levegőre napközben, és tenni egy sétát. Így a szervezet egy kis D vitaminhoz is jut, és fényhez is. Télen főleg szüksége van a szervezetnek a vitaminra. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, de ha nincs lehetőség rá, a C-vitamin egyik remek formája például a pezsgőtabletta. A vitaminok pótlása megerősíti az immunrendszert, így kisebb az esélye a téli depressziónak is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük