Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan védekezzünk a nátha ellen?

Hogyan védekezzünk a nátha ellen?

A nátha az első és gyakran egyetlen jele a meghűlésnek. Az orr eldugul, az orrlégzés nehéz, a beszéd orrhangúvá válik, a szaglás romlik. Később bőséges vizes váladékozás jelentkezik, ami aztán zöldes-sárgássá, sűrűvé válik.

A náthát vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzéssel jutnak egyik emberről a másikra. Megelőzni, gyakorlatilag nem lehet. Az allergiás nátha más mechanizmus útján alakul ki.

A legtöbb esetben a nátha könnyű lefolyású megbetegedés, 3-5 nap alatt elmúlik. Ha azonban a fertőzés az orrmelléküregre is kiterjed, a betegség hosszabb ideig tarthat.

Forduljunk orvoshoz, ha a nátha, 5-7 napnál hosszabb ideig tart, ha a fertőzés a melléküregekre vagy a mély légutakra terjed. Erre utaló tünet lehet a 39°c feletti láz, heves torok- és fülfájdalmak, száraz, fájdalmas köhögés, légzési panaszok, homloktáji vagy szem alatt érzett arctáji fájdalom.

Ha náthásak vagyunk, fontos a bőséges folyadékbevitel és tartózkodjunk meleg, de nem túlfűtött helyiségben. A száraz levegő izgathatja a gyulladt orrnyálkahártyát, ezért fűtőtestre helyezett vizes törölközővel párásítsunk.

Konyhasós csepegtetés: használ és ártalmatlan.
Oldjunk fel 1 g konyhasót 1 dl vízben és csöpögtessünk az oldatból mindkét orrfelünkbe. Ha az oldat valóban 1 százalékos, akkor károsodást nem okoz. Néha előfordul, hogy égő érzést okoz.

Kamillateás meleg inhalálástól az orrnyálkahártya duzzanata csökken, az akadályozott orrlégzés javul, a váladék könnyen kifújható.

Az orrcseppek károsító hatása
Az orrcseppek 4-6 napig tartó alkalmazása esetén a nyálkahártya-duzzanata fokozódik. A tartós nyálkahártya duzzanat akkor is fennmarad, ha a cseppeket már nem használjuk. Ilyenkor a gyógyszerként használt orrcsepp által kiváltott nyálkahártya-duzzanatról van szó. Ha újból használjuk az orrcseppet, mert arra gondolunk, hogy náthánk nem múlt el, ördögi körbe kerülünk, mely idült, gyógyszer okozta náthát eredményez, és az orrnyálkahártya károsodásához vezet. Ezért kerüljük az orrcseppek használatát hosszabb időn át.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük