Kezdőlap » Betegségek » Hogyan védekezzünk a gombamérgezés ellen?

Hogyan védekezzünk a gombamérgezés ellen?

Sokan úgy járnak gombászni az erdőbe, mezőbe, hogy egyáltalán nem értenek a gombákhoz, ezért szinte elkerülhetetlen, hogy egy-egy mérgező fajta is a kosárba kerüljön. A legnagyobb probléma az, amikor az emberek azt hiszik, értenek a gombákhoz, és ezért nem vizsgáltatják meg a szakértővel. A természetben található gombák nem szedhetők egész évben, és a számukra kedvező időjárás is szükséges a szaporodásukhoz. Kedvelik a meleg, párás, nedves időt.
Gombamérgezés alatt nem csak a természetben található mérges gombák által okozott megbetegedéseket értjük, van a gombáknak egy másik típusa is, amely szintén komoly betegségek forrása. Ezek azok a gombák, (pl. penészgombák) amelyek az ételeinkben találhatóak és gyakran az ételeink megromlását okozzák.
A gombákban különféle toxinok vannak, amelyek a betegségekért felelősek. Tehát tulajdonképpen nem a gombák, hanem a bennük található toxinok betegítenek meg bennünket. A legtöbb mérgezést a gyilkos galóca okozza. De a többi gombában található toxinok is súlyos mérgezést okozhatnak. A tünetek között nagy különbségek vannak, az enyhe rosszulléttől sajnos a halálig bezárólag. A rosszullét lefolyása függ az elfogyasztott mennyiségtől és a gomba toxin tartalmától is.
A tünetek sokfélék lehetnek, gomba fajtánként változhatnak. A lappangási idő is nagyon változó. Jellemző tünetek a hasi görcsök, gyomorgörcsök, hányás, hallucinálás, hasmenés. A gyilkos galóca okozta mérgezésnél még jellemző a sárgaság, a máj és a vesék károsodása.

A beteg ellátása általában orvosi, illetve kórházi ellátást igényel. A mentő kiérkezéséig meg lehet próbálni a hánytatást, hogy minél rövidebb idő alatt távozzon a szervezetből a méreganyag. Mindenképpen pótolni kell a folyadékveszteséget is. A kórházi ellátásnál mindig az adott gombafajtának megfelelő kezelést kap a beteg.
A legjobb megelőzés, ha egyáltalán nem szedünk gombát, illetve csak bevizsgált gombát vásárolunk. Ha nagyon szeretnénk gombászni, akkor elkészítés előtt mindig vizsgáltassuk meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük