Kezdőlap » Betegségek » Hogyan védekezhetünk az influenzavírus ellen?

Hogyan védekezhetünk az influenzavírus ellen?

Lehetséges, hogy egyetlen oltással megszabadulhassunk a köhögéstől és a tüsszögéstől? Minden télen megtelnek az orvosi rendelők a legújabb influenzavírus oltóanyagával. Ám egy nem is oly régi felfedezésnek köszönhetően lehetségessé válhat, hogy egyetlen injekció segítségével hosszan tartó immunitást nyerjünk- még a jövő influenzavírusok ellen is.
Az influenzát okozó vírus folyamatosan mutálódik, így kénytelenek vagyunk újabb oltóanyagokat kifejleszteni, hogy a megújuló ellenséggel harcoljunk. Egy nem régen felfedezett antitest azonban a leggyakrabban előforduló forma, az A-tipusú influenzavírus minden formáját képes felismerni, így akár az oltás alapanyagául is szolgálhatna.
Az antitest nem csak megakadályozza, hogy a vírus bejusson a szervezetbe, hanem arra is képes, hogy természetes limfocitákat vezényeljen a már megfertőzött sejtekhez. Az antitesteket a B-tipusú fehérvérsejtek termelik. Antonio Lanzavecchia professzor, a kutatás vezetője nyolc olyan donort vizsgált meg, akik megfertőződtek a vírussal, vagy immunitást nyertek különböző influenzatörzsek ellen. Felfedezte, hogy az egyik antitest, az F16, az influenza összes fajtájára reagál. Egy olyan oltás tehát, amely az F16 termelődését stimulálná a szervezetben, hosszú távú védelmet nyújthatna.
Olyan antitesteket, amelyek a vírus több különböző törzsét felismerték, már korábban is ismertek, de olyat még soha, amely az A- tipusú influenza minden fajtáját azonosítja.
Az influenzavírus felületén úgynevezett hemagglutininek találhatók, amelyekkel hozzátapadnak a sejtekhez, így megfertőzhetik őket. A legtöbb influenza-antitest a hemagglutinin fejrészéhez kapcsolódik, amely az immuntámadás elkerülésére gyakran mutálódik. Az F16 azonban a törzséhez kötődik, amely nem mutálódik, és nem is változik egyik vírustörzsről a másikra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük