Kezdőlap » Karácsony » Hogyan vásároljunk karácsonyfát?

Hogyan vásároljunk karácsonyfát?

Tagadhatatlan: az ünnep legfontosabb része a karácsonyfa az otthonunkban. Régre visszanyúló hagyomány ez, szinte akármilyen vallású az ember, Magyarországon állít fenyőfát, kevés a kivétel.
Idősek és kevésbé karácsonykedvelő emberek a műfenyőre szavaznak, azonban karácsony-mániásként nem jöhet más szóba, mint az élő fenyő. A mű változatnak azért számos előnye van, ezt leszögezhetjük: nem hullik, egyszer kell csak megvenni, minden évben kéznél van, nem kell a talpba befaragni és a többi. De valljuk be: az otthont körülölelő fenyőillat sehogyan sem pótolható.

Az első eldöntendő kérdés élőfenyő esetén: mennyi pénzünk van rá? Fenyő és fenyő típus között óriási különbség van árban, nem mindegy, hogy melyikre vágyunk. Döntsük el, hogy körülbelül mekkora fa kell, mennyi pénz van rá és úgy válasszunk megfelelő ár/méter paraméterű darabot.

Élő fenyő esetén 2 dolgot mérlegeljünk: gyökereset vagy vágottat szeretnénk? Gyökereset csak akkor válasszunk, ha a környezetünkben van hely kiültetni később. Ha nincs, akkor felesleges ez a változat, ha úgyis kukában végezné. Ha az ültetés megoldott, akkor ez talán jobb választás a vágottnál, hiszem nem hal el a fa, míg a szobában van: így nem hullik, nem gyengülnek az ágai és még a környezetnek is jobbat tesz, ha nem vesszük meg a 1001. vágott fát, hanem megóvjuk és életben tartjuk a későbbi kiültetéssel.

Ha a vágott verzió megoldató, akkor se essünk kétségbe, nem lehetetlen a friss fa az ünnepek alatt. Sokan arra esküsznek, hogy csak karácsony előtt 1-2 nappal vásárolnak fát, hisz az biztosan nem rég lett kivágva. Az igazság azonban sokszor sajnos az, hogy körülbelül egy időben vágja ki sok kereskedő és azt hozza apránként a piacra. Ezt nem fogjuk magunk eldönteni, de nem is lényeges, ha a vásárlás alatt betartunk néhány szabályt:
• pillantsunk végig gyorsan az összes fán, nézzük meg, milyen állapotúak – ha már a többségük nem tűnik frissnek, álljunk tovább
• ha megvan a megfelelő kereskedő, akkor hagyjunk időt a választásnak: gondoljuk végig, mekkora fát szeretnénk, mutasson olyat az eladó
• ha megvan a néhány szóba jöhető fa, nézzük meg a frissességüket: ha már az ág könnyen hajlik, hullik is néhány fenyőlevél vagy kezd furcsa színűvé válni ne maradjunk (természetesen vannak nem könnyen hulló fenyők, csak a rend kedvéért)
• ha a minőség és méret stimmel, jöhet a külalak: legyen szép állása, ne legyen ritkás vagy görbe
• figyeljünk a kivágásnál lévő csonkot, ha 3 cm átmérőjű fenyőtalpunk van, ne válasszunk 10 centis törzsvastagságú egyedet

A vásárlást nem kell se koránra, se későre időzíteni, 3-4 nappal szenteste előtt már megtehetjük, hogy beszerezzük, hogy ne az utolsó pillanatban, a megmaradt fákból kelljen választani, ráadásul így elkerüljük a tömeget is.
A felsorolt szempontokat figyelembe véve biztosan nem foghatunk mellé a fenyő vásárlás terén és szenteste, majd a következő 1-2 hétben is gyönyörű, tökéletes fában gyönyörködhetünk majd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük