Kezdőlap » Ingatlan » Hogyan vásároljunk házat?

Hogyan vásároljunk házat?

Mindenki életében bekövetkezik az a pillanat, amikor önállóan, a párjával vagy már akár a családjával nekiindul ingatlant vásárolni. A lakással talán kicsit könnyebb a dolgunk, ott nem lehet sok buktató és méretükből adódóan a kialakításuk sem okozhat nagy fejtörést.

A ház vásárlásánál, ha megvan a település, akkor kezdjük azzal, hogy felmérjük a piacot. Sose hallgassunk csak egy ember véleményére, kérjünk több helyről információkat. Olvassuk el a helyi újságokat, apróhirdetéseket, böngésszünk a neten és ha tudunk, akkor beszéljünk helyi lakosokkal. Sok ember, akiknek a településen nincs családjuk vagy tapasztalatuk beleesnek abba a hibába, hogy nem néznek meg több házat, felkeresik azt az egyet, amit ajánlottak vagy aminek olvasták a hirdetését, nem tartják túl drágának és megveszik. Pedig lehet, hogy az adott településen magas áron vásároltuk az ingatlant, csak mi nem tudunk róla, mert nem mértük fel a helyzetet jól. Mindig kérdezzünk körbe, legyünk körültekintőek.

A választásnál számos szempontot figyelembe veszünk, azonban van néhány, amelyet mindenféleképpen vizsgáljuk meg.
A lakókörnyezetben nézzük meg, kik a szomszédok, milyen összetételű a szomszédság. Nem mindegy, hogy kik mellé cövekel le évekre vagy akár egy életre az ember.
Nézzük meg, hogy hogyan érhetjük el a fontosabb intézményeket, mint iskola, óvoda, posta, boltok vagy a háziorvos. Lehetőleg a központhoz közel válasszunk ingatlant.
Sok településen vannak rosszabb és jobb részek, a rosszabb környezetben akár a lopások száma is magasabb lehet. Hiába olcsó a ház a méretéhez, felszereltségéhez képest, ha az ember nem alhat nyugodtan az éjszaka.

A házzal kapcsolatban konkrétan nézzük meg annak praktikus vagy akár értelmetlen felosztását: ha a bejárati ajtó a hálószobába nyílik, azt semmiféleképpen ne vásároljuk meg, valamint van sok olyan épület, ahol egyik szobából juthatunk a másik szobába, így mindig mindenkin át kell gyalogolni majd a hétköznapokban, ez sem lehet jó megoldás.

Végül mindenféleképpen nézettessük meg a házat egy független kőművessel vagy szakemberrel: lehetnek az ingatlannak olyan baja, amelyek számunkra nem feltűnőek, viszont hosszú távon nagy gondokat okozhatnak.

Minden esetben azt tartsuk szem előtt akár házat, akár lakást vásárolunk, hogy ez akár egy életre szóló döntés és ez lesz az otthonunk, így biztosan nem foghatunk mellé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan adjuk el a lakásunkat?

Kinőtte a család a lakást, más városban van a munkahelyünk, így költözni kell, de előbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük