Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan varázsolhatsz reggelihez könnyen kenhető vajat?

Hogyan varázsolhatsz reggelihez könnyen kenhető vajat?

A vaj kenhetősége nehéz kérdés. Nagyon nehéz. Mondhatni „kemény dió”. Amióta a 10 dekás vajakat lehet kapni, és az emberek hűtőszekrényekben tartják, azóta biztosan nagy gond. Már felvetődött a gondolat, hogy a „borhűtőkhöz” hasonlóan legyenek külön hőszabályozással rendelkező rekeszek, amiben egy kimondottan a vaj részére lenne kalibrálva. Pontosan kell beállítani, mert ha túl hideg, akkor nem lehet kenni, azaz hamarabb jön ki a zsömle belseje, mint ahogy elkenődne a vaj. Ha túl meleg, akkor pedig megavasodik néhány nap alatt.
Szerencsére az avasodásgátlóval kezelt vaj népszerűsége elhenyagolható. Ellenben terjednek a – mellesleg avasodásgátlóval is kezelt – vajkrémek.

Vissza hát az igazi vajhoz! Hm… De hogyan?

Egyszer, nagyon nagyon régen, volt a vajnak olyan tárolása, ami pont jó hőmérsékleten tartotta.
Ebben az időben még mindennapos volt, hogy kerámiaeszközöket használnak az emberek. Ezek egyik fajtája a legősibb hűtési eljárást használta. Víz hűtésére és a víz segítségével a vaj hűtésére is. Röviden az a lényege, hogy a mázatlan kerámia, amikor felszívja a vizet, akkor párologtatja a felületén, ez hőelvonással jár, így hűt.
Ma már azonban csak nagyon kevés helyen használják azokat a vajtartókat, amiknek a belseje mázas, – hogy jól kimosható legyen –, a külseje pedig mázatlan, – hogy az alá töltött vizet párologtatva hűtsön.

De mit tehetünk, ha sok éves keresés után sem találunk ilyet?

Víz van, az párolog, tehát hűt. Vaj van, csak azt kell kitalálni, mitől marad a vaj a víz alatt?

Az avasodásmentes kenhető vaj technikája

Végy egy széles szájú, nagyjából fél literes edényt! Engedj bele 2/3-ad részéig vízet.
Végy egy fületlen bögrét vagy poharat, ami nagyjából másfél decis. Gyömöszköld ebbe a pohárba a vajat, és szájával lefelé tedd a vízzel 2/3-áig telt tálba.

A szabadon maradó vízfelület elegendő hűtést jelent, és a lefelé fordított pohárban a levegőtől elzárt vaj nem fog avasodni. Tökéletes a vaj, reggel még a friss zsemlét is meg lehet kenni vele!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük