Kezdőlap » Internet » Hogyan válunk antiszociálissá?

Hogyan válunk antiszociálissá?

Blogok és egyebek, melyek falakat építenek közénk hidak helyett.
A blog fogalma: webnapló, internetes bejegyzések sorozata, melyet írója valamely közösségi portál vagy oldal segítségével oszt meg és tesz olvashatóvá. Fajtái tematika és felépítés szerint sorolhatók fel. Képblog többek között az Instagram, melyen a felhasználó képeket tud megosztani, hashtaggeléssel tartalom szerint bejelölni rajta olyan kulcsszavakat, melyek segítségével az adott feltöltés visszakereshető. A Twitteren velünk történt eseményeket tudunk tweetelni( csipogni, az értesítéseket jelző hangra utal) képekkel, taggekkel. A Tumblr pedig egy teljes körű, „valódi” blog, mely felhasználói felülettel áll a szerkesztő rendelkezésére. Segítségével megosztható szöveges tartalom, videó, zenefájl, kép, mozgókép, és minden felhasználó saját, „tumblr” végű weblappal kereshető fel.
Blogos és közösségi oldalas fogalmakkal lépten-nyomon találkozunk, melyek a megértést gátolják, mert jelentésükről talán fogalmunk sincs. Rebloggolás: újra megosztás, előzőleg feltöltött tartalmak saját weblapon való közlése. Selfie: önmagunkról okos telefon kamerájával vagy webkamerával készített kép. Taggelés: fényképen való megjelölés. És még a végtelenségig folytathatnánk a sorolást.
A buszmegállókban, az éttermekben, de még az iskolapadokban is telefonjukat nyomkodó tizenévesek osztják meg nézeteiket a világgal, miközben az körülöttük, a képernyőktől távol zajlik. Egyre kevesebb az igény a verbális kommunikációra, a mimikákra, a visszajelzések élőbeli befogadására.
Azzal, hogy nem közvetlenül, szemtől szembe osztjuk meg érzéseinket, gondolatainkat a célközönséggel, hanem közvetve, a világháló segítségével, csak az elidegenedést szolgáljuk, mely az antiszociális társadalom paradox létezéséhez vezet pár éven belül.
A globalizáció kötelezőhátránya az, hogy a gépek nyújtotta szórakozási lehetőségek vonzóbbak, mint egy átbeszélt este a barátokkal. Előny azonban, hogy az összes hírt, összes eseményt villámgyorsan tudjuk meg, de ez akkor sem kárpótlás a gépek uralmáért cserébe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük