Kezdőlap » Karácsony » Hogyan változtak a karácsonyfa állítás szokásai?

Hogyan változtak a karácsonyfa állítás szokásai?

Ma a karácsonyi készülődés középpontjában a fenyőfa és annak feldíszítése áll. Pedig a karácsonyfa állítás nem számít régi szokásnak, Németországból terjedt el a XVII. században. Hozzánk a XIX. század második felében jutott el, pontos időpontot is ismer történelmünk: 1824-ben Brunswick Teréz, martonvásári grófnő állított először karácsonyfát.
A díszítés formája is sokat változott az idők folyamán. Korábban almát, diót, házilag készített mézeskalács figurákat tettek a fenyőfa ágaira, majd az üvegdíszek megjelenésével kezdődött egy új korszak. Ebben is voltak különböző trendek, hogy ki milyen színbe, ragyogásba “öltözteti” fáját. Egy olyan irányzat is kialakulóban van, amely visszatér a hagyományos, úgymond egyszerűbb díszekhez. Itt az ünnepi hangulatot nagyban növeli, hogy a családtagok, különös tekintettel a gyermekekre, közösen készítik el a tárgyakat, melyek később a fenyőre kerülnek.
Nemcsak a fa díszítése alakult át napjainkra, hanem az ajándékozás maga is. Régen ilyenkor nem ajándékozták meg egymást az emberek, ezt manapság már elképzelhetetlennek tartjuk. Főleg a gyermekek számára jelenti az ajándék kibontása a nap fénypontját. Ezen a téren is elterjedőben vannak a saját készítésű ajándékok, sok ember tudja így kifejezni kreativitását. Ez a kézműveskedés is azt segíti, hogy ez az ünnep ne csak az ajándékozásról szóljon, hanem a szeretetről és odafigyelésről. A közös sütögetéssel, az ajándékok ilyenfajta elkészítésével és a karácsonyfa díszítésével is meghittebbé varázsolhatjuk otthonunkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük