Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan változik a nők bőre várandósság alatt?

Hogyan változik a nők bőre várandósság alatt?

Várandósság során minden kismama megtapasztalja a haja, a bőre, a körmei változását, hiszen az átalakuló hormonháztartás és anyagcsere-folyamatok mindezekre is hatással vannak.

Leginkább a haj változásának szoktunk örülni. A hajhagyma az anagén fázisban, vagyis növekedési fázisban helyezkedik el a bőr alatti zsírszövetben. Minél tovább marad a hajszál itt, annál gyorsabban és hosszabbra nő. Mivel terhesség alatt ez a fázis meghosszabbodik, hajunk sokkal dúsabb lesz. Sajnos rossz hír, hogy szülés után általában felfokozódik a hajhullás, így csodálatos új sörényét nem mindenki élvezheti sokáig.
A bőr minőségének változása nagyon egyéni, azonban vannak olyan módosulások, amelyeket a legtöbben megtapasztalnak. Ilyen például a hiperpigmentáció, vagyis a bőr sötétedése. A megnövekedett hormonszinteknek köszönhetően sötétebbé válnak a szeplők, az emlőbimbók, a hónalj és a comb belső oldala, a gát és a kisajkak. Előtűnik a linea negra, azaz a has középvonala. Előfordulhat súlyosabb formában is a sötétedés, vagyis melazma jelenik meg a homlokon, az arcon és az állon. Ezek az elszíneződések sajnos megmaradnak a szülés után is.

A testünk növekedésével kialakulhatnak a terhességi csíkok, vagyis striák. Többnyire a hason, illetve a combokon fordulnak elő, de a hízás mértékétől függően szinte a test bármely pontján felütheti a fejét egy-egy csík. Ezt a folyamatos feszülés okozza, szó szerint nem férünk a bőrünkbe, a felhám felső rétege kitágul, és a várandósság miatt egyébként is lazább kötőszövet elszakad. A striák ellen jelenleg még nem létezik ellenszer, sem tornával, sem csodaszerekkel nem védekezhetünk ellenük, hiszen leginkább a genetika határozza meg bőrünk „szakadó képességét”. Mindezek ellenére érdemes kipróbálni a megelőzést szolgáló különféle krémeket, hiszen ha nem is tüntetik el a csíkokat, segíthetnek azok gyorsabb elhalványodásában – már ha a pénztárcánk megengedi. Ha mégsem, egyszerűen törekedjünk a megfelelő bőrhidratálásra, hiszen ebben az időszakban jellemző panasz még a bőr szárazsága, viszketése is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük