Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan válogassuk ki a megfelelő álláshirdetéseket?

Hogyan válogassuk ki a megfelelő álláshirdetéseket?

Azok a gyanús hirdetések, amelyekhez gyanús állások kapcsolódnak. Sajnos, ez nem mindig derül ki elsőre, de néhány jelre oda kell figyelnünk.
Mikor álláshirdetésekre vadászunk, a találati listák alján és tetején hirdetések szoktak elhelyezkedni, még olyan extrém eset is előfordulhat, hogy több a hirdetés, mint a valós találat. Ezeket a hirdetőfelületnek el kell különítenie a valós álláshirdetésektől, igyekezzünk felismerni az ilyeneket. Persze ez még önmagában nem jelenti, hogy kamu, viszont nagy arányban fordulnak elő köztük olyan ügynöki munkák, ahol a normál hirdetésekkel már nem jár sikerrel egy cég.
Ha van lehetőségünk válogatni, akkor nézzük meg figyelmesen a hirdetések tartalmát. Könnyen megállapíthatjuk, hogy melyik származik magától a cégtől, és melyik fejvadászoktól. Utóbbiak rendszerint a cég fényezésével kezdenek, de cégnevet nem említenek (megbízónk egy neves multinacionális vállalat, amely a következő pozícióba keres…). Ezeknél fel kell készülni a több körös interjúkra és esetleg különféle tesztekre is. Ha úgy gondoljuk, hogy a végzettségünk és a vágyott munka nem olyan típus, amihez erre szükség volna, akkor hagyjuk ki őket.
Lehetőleg kerüljük el az ügynöki munkákat, melyeket a hirdetés bizonyos kulcsszavaiból lehet felismerni, például „vállalkozói szemlélet”, „kapcsolattartás ügyféllista alapján”, „termékbemutatás és –értékesítés”. Némely kamu információnkon alapuló ügynöki hirdetést sajnos így sem lehet elkerülni, mert például eladó, üzletvezető, kereskedelmi asszisztens, marketing szakértő és hasonló címekkel reklámozzák. A probléma pedig csak akkor derül ki, amikor már a helyszínen vagyunk.
Ha elfogadták az e-mailes jelentkezésünket, akkor bátran kérjünk információkat a cégről. Kérdezzük meg a cégnevet, és azt is, hogy pontosan kivel fogunk beszélni. Nyugodtan indokoljuk ezt meg azzal, hogy szeretnénk az interjúnak megfelelően felkészülni a cég tevékenységéből. Ha a cég nevét nem hajlandóak elárulni, akkor nyugodtan gyanakodhatunk, valószínűleg problémás szervezetről lesz szó, ezek jellemzően MLM-ek. Ha megkaptuk az interjú helyszínét, akkor mindenképp keressünk rá a Google Map szolgáltatásban és a böngészőben is, ebből még kiderülhet, mely cégről van szó. Ha nem megfelelőnek vagy problémásnak találjuk, akkor nyugodtan mondjuk le a megbeszélt időpontot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük