Kezdőlap » Kert » Hogyan vállasszunk gyep és pázsitfűvélét a kertbe?

Hogyan vállasszunk gyep és pázsitfűvélét a kertbe?

A pázsitkészítés legfontosabb és talán legnehezebb feladata a vetendő fűfajok megválasztása vagy a megfelelő fűmagkeverék összeállítása.

A pázsit- és gyepkeverék összeállítását elsősorban területünk talaj- és időjárási, vízellátási adottságai szabják meg. További meghatározó tényezők lehetnek a fényviszonyok, a gyep¬használat módja, a fenntartás pénzügyi és munkaerőkérdései. Kérdés, hogy ott intenzív, sokat gondozott pázsit vagy kevésbé ápolt extenzív gyep lesz. A fűmagvak ára, egyáltalán az egyes fajok beszerezhetősége is a legfontosabb szempontok közé tartozik.

A tartós gyepek „vezérfüvei” legtöbbször tarackoló fűfajok. Ezek ugyanis gyorsan benövik a megritkult vagy megkopaszodott foltokat. E tarackoló fajok kezdeti fejlődése lassú. A gyorsan növő gyomok könnyen elnyomhatnák őket. Egyébként a gyeptől megkívánt zöld felületet sem képesek kialakítani rövid időn belül. Az ilyen fajokat ezért gyorsan fejlődő, már kezdetben is kellően zöldülő fűfajjal társítva vessük. „Védőfűnek” legtöbbször angol perjét használunk.

A társításnak nemcsak esztétikai, hanem élettani magyará¬zata is van. A gyorsabban fejlődő fű az értékes vezérfüvet vagy füveket a kezdeti gyenge fejlődési szakaszban megvédi a tűző naptól és a gyomoktól. Kellően párás mikroklímát is teremt számukra. A „védőfű” — a körülményektől függően — 2—3 év alatt kipusztul, és helyét a közben megerősödött tartósabb füvek veszik át. Természetesen a keverék nem tartalmazhat sok angol perjét, mert túlságosan beárnyékolja és elnyomja a védendő fajokat. 400—500 egyednél több ne jusson belőle négyzetméterenként.

A keverékbe 2—4 fajnál többet általában nem kívánatos felvenni, mert a sokfajú keverékekben az élelmesebbek úgyis elnyomják a gyengébbeket.
Csak az adott termőhelyre alkalmas fajok jó minőségű vetőmagjától remélhetünk szép és tartós zöldfelületet. A fűfajok között is vannak olcsóbbak és drágábbak egyaránt. De nem mindig az az olcsóbb, ami kevesebbe kerül. Helytelen lenne pl. az olcsó angol perjét részesíteni előnyben a kb. ötször annyiért megvásárolható réti perjével szemben, amikor egyrészt ez utóbbinak a súlyegységben nyolcszor annyi termése van, mint az angol perjének, azonkívül egy jól sikerült réti perje pázsit legalább háromszor annyi ideig él, mint az általában két évig tartó angol perje pázsit.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük