Kezdőlap » Kert » Hogyan válasszunk vetőmagot?

Hogyan válasszunk vetőmagot?

Mindig is szerettek a kertes házzal rendelkezők saját zöldséget termeszteni, de érdemes előre átgondolni, hogy miből és mennyit szeretnénk előállítani. Nem jó, ha a kétszáz kilogramm paradicsomhoz már üveget sem akarunk venni, annyi befőznivalót ad, más, fontos zöldség, például a hagyma viszont elfelejtődik.
Először is mérjük fel, hogy hány ember szükségleteit kell kielégíteni, és hogy ehhez mekkora terület áll a rendelkezésre. Nem árt, ha a konyhakert el van szigetelve az élvezeti kerttől, nehogy a rohangálás, kutyák ásása, stb. dúlja szét a szép ágyásokat. Ezután válasszuk ki a szükséges zöldségeket. Vegyük figyelembe, hogy mi az, amit szeretünk, mi az, amiből sosem főznénk. Ha például nem szeretjük a petrezselymet ne vessünk belőle csak azért, mert olcsó volt a tescóban. Jegyezzük fel egy papírra a zöldségeket, és keressük fel a böngészőnket, hogy kiválasszuk a legmegfelelőbb fajtákat. Ha kicsi a kert, akkor inkább bőtermőket válasszunk, ha keveset tudjuk gondozni, akkor ellenálló fajtákat, ha hely és idő is van bőven, akkor a legfinomabbakat. Persze előfordul, hogy ezek a kritériumok néha épp egybe esnek, de őszintén szólva nem véletlen, hogy az egyes fajtákat kinemesítették.
Miután a fajtákat kiválasztottuk, eltölthetjük a telet azzal, hogy olcsó és jó helyet keresünk, ahonnan a lehető legtöbb fajta beszerezhető. Nyugodtan keresgélhetünk online vásárlási lehetőséget is, sok esetben a speciális fajtákat itthon, áruházakban nem is kaphatjuk meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük