Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan válasszunk tűzhelyet?

Hogyan válasszunk tűzhelyet?

Az ember azt gondolná, hogy tűzhelyet vásárolni egészen egyszerű dolog: megyünk és megvesszük, és kész is. Valójában azonban nagyon sok dolgot kell időben megfontolni, mert ha valamelyik készülék mellett letesszük a voksunkat, akkor azzal igen sokáig együtt kell élni, sokszor még a konyhát is ahhoz kell igazítani. Egy hűtőt ugyanis arrébb lehet tolni, ha rossz helyen van, egy tűzhelyet már nemigen. Még ha nem is beépített, akkor is ott van a gázvezeték, speciális elektromos vezeték, a konyha lehetséges elrendezése, stb.
Az első, amit meg kell fontolni: beépített vagy szabadon álló legyen? Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A beépített modernebb, szebb, sokszor gazdaságosabb, viszont jóval drágább, és még bútor is kell hozzá, hogy valami tartsa. A szabadon álló is lehet modern, de az olcsóbb verziók éppenséggel nem túl szépek, és nagy hátránya, hogy ha akár a tűzhely, akár a sütő javíthatatlanul elromlik, akkor mind a kettő helyett kell újat vásárolni.
A következő döntés, hogy gáz legyen vagy elektromos. Ez sokszor a korábbi megszokásoktól is függ, van, aki ragaszkodik hozzá, hogy nyílt lángon főzzön. Ennek hátránya, hogy vagy havi levelezésben leszünk a gázszolgáltatóval (ami persze általában véve a fűtési módtól is függ), vagy pedig gázpalackot kell cserélgetni. Szabadon állók esetében jellemző leginkább a gázos főzőlap, de ha kombinált tűzhelyet vásárolunk, akkor alul még így is lehet elektromos sütőnk, ami megbízhatóbban működik.
Az elektromos főzőlapos megoldások közül a régi típusú, ellenállásos már nem nagyon van forgalomban, mert nagyon sokat fogyaszt. Helyette kerámialaposat lehet választani, aminek hátránya, hogy meg kell tanulni bánni vele: a főzőlap nem hűl ki azonnal, mikor kikapcsoljuk, még percekig tovább főzi az ételt. Hátránya, hogy kevésbé biztonságos, mivel csak kis led lámpák jelzik, hogy épp melyik lap forró, és nagyon megégethetjük magunkat vele. Szerintem különösen beleset veszélyes lehet a kisgyerekek számára, akik nem egykönnyen ismerhetik fel a forró lapokat. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor válasszunk indukciós főzőlapot. Ez a legújabb technológia pillanatnyilag, ezért a legdrágább is, nagy előnye viszont, hogy csak a mágnesezhető edényeket tudja felmelegíteni, ezért nem égeti meg az ember kezét. Ugyanez egyben a hátránya is, fel kell ugyanis szerelkeznünk a jóval drágább edényekből a használatához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük