Kezdőlap » Lakberendezés » Hogyan válasszunk szobanövényeket?

Hogyan válasszunk szobanövényeket?

Mielőtt úgy döntünk, hogy a lakásba vinnénk egy kis zöldet, van pár dolog, amit át kell gondolnunk, hogy a növény hosszú életű és szép legyen.
Először is gondoljuk át, hogy pontosan hova is szeretnénk tenni az adott növényt. A hely megválasztása nagyon fontos, hiszen minden növénynek megvan a saját igénye. Nem mindegyik szereti, ha folyamatosan tűzi a nap, vagy éppen fordítva, ha állandóan sötétben van.
Ezután vegyük számításba, hogy mennyit is tudunk vele foglalkozni. Vannak olyan növények, amik több odafigyelést igényelnek, szinte állandó szinten tartott talajnedvességre van szükségük, és vannak teljesen igénytelen növények is. Ez fontos dolog, hiszen nincs is elkeserítőbb látvány, mint mikor egy növény a szoba sarkában kókadozik, mert teljesen száraz a földje.
Miután az előző szempontokon átrágtuk magunkat, még mielőtt megvennénk az új növénykét, járjunk utána, hogy mi is az, amit választunk. Nem mindegy, hogy az a növény egy kis növésű, asztalon is elférő vagy egy kisebb fává cseperedő fajta. Lehet, hogy most még aranyos, szép és picike, de lehet, hogy nemsokára kinövi a helyet ahova szántuk. Ezért fontos az utánajárás, akár az interneten, de ha szakember segítségét kérjük egy kertészetben vagy szakboltban, az még jobb lehet.
Emellett érdemes azt is megérdeklődni, hogy az adott növény igényel-e valami különlegesebb tápszert vagy gondozásmódot. Ezek általában az igényesebb fajták lesznek, így ezek több odafigyelést igényelnek, és nem kímélik a pénztárcánkat sem.
A szobanövényeken megjelenhetnek különféle kártevők is, de sokszor későn vesszük észre az erre utaló jeleket. Ha mégis felfedezzük őket, szakszerűen kell irtani, hiszen ha nem így teszünk, akkor az a növényünkbe kerülhet.
Divatos szobanövényt ajándékozni egy-egy különleges alkalomra, gondolván, hogy ez majd örök emlék marad. De vigyázzunk, ha nem ismerjük az ajándékozott lakását, könnyen lehet, hogy a virágunk még egy vágott virág élettartamát sem éri meg. Ha nem ismerjük eléggé a körülményeket, akkor inkább válasszunk más ajándékot. Nem tudhatjuk, hogy az illetőnek van-e ideje egy látványos, ugyanakkor komoly odafigyelést igénylő faj gondozására, van-e megfelelő hely a növénynek. Ha mindenképpen cserepes virág mellett döntünk, válasszunk kis növésű, kevésbé igényes fajtát.
Ha jól választjuk meg az új jövevény helyét és fajtáját, emellett kellő időt fordítunk rá, meghálálja azt, üde színfoltja lesz lakásunknak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük