Kezdőlap » Karrier » Hogyan válasszunk szakmát, életpályát?

Hogyan válasszunk szakmát, életpályát?

Legyünk tisztába önmagunkkal, képességeinkkel. Amíg ezt nem tudjuk megfogalmazni, ne döntsünk. Ismerjük meg önmagunkat. Tetszik-e a fizikai munka, vagy inkább szellemi tevékenység a megfelelő. Ismerjük meg szervezetünk állapotát, fizikum, látás, hallás, stb. Milyen anyagokkal végzett foglalatosság a hozzánk közelebb álló (fa, fém, műanyag, stb.)? Ehhez az általános iskola technika tantárgy segíthet hozzá!

Ha ismerjük önmagunkat, tudjuk mit akarunk, döntsön a tanulmányi eredményünk.
Azok, akik jó, jeles, vagy kitűnő tanulók voltak az általános iskolában, válasszák a gimnáziumot, illetve a szakközépiskolai képzést. Érettségi után, ha nincs továbbtanulási célunk, szakmát tanulhatunk!

A gyenge tanulmányi eredménnyel (közepes, vagy annál gyengébb) ne akarjunk gimnáziumba menni, mert az csak elpocsékolt éveket jelent az életünkből. Csak megkeserítjük a szülőket is, akiknek van épp elég gondjuk, bajuk. Ne terheljük tovább őket! A szakiskolában a helyünk!
Most kell igazán az önismeret. Ha nincs elképzelésünk, hogy mit is akarunk, gondolj arra milyen életet szeretnél? Gondtalan életet jó keresettel? Szeretnéd a barátnődet ellátni minden jóval és széppel? Nézz körül a piacon, érdeklődj ismerőseid körében, hol mennyit keresnek az emberek.

Nagyon fontos! Ne a “haver” döntsön helyettünk, mert nem vagyunk egyformák!
Ami neki jó, az nem biztos, hogy neked is jó! Gondolj arra, tanulni akarsz, nem haverkodni!

Ha nem bírod az utazást, a tömeget, a zsúfoltságot, a várakozást, vagy anyagilag “gyenge” a család, válaszd a lakóhelyhez legközelebbi oktatási intézményt!

Ha kreatív vagy, jó kézügyességed van és nem okoz gondot a ceruza, vonalzó, körző használata, műszaki pályát válassz! Egy jó szakma elsajátítása után ha esetleg megjött az étvágyad, még mindíg elmehetsz egyetemre is. Folytathatod a tanult szakmádat magasabb szinten.

Ha idegen számodra a rajz (műszaki rajz) világa, ugyanakkor szereted az embereket, érdekel a sorsuk, szeretnél segíteni nekik, humán szakterületen a helyed! Nagy szükség van sajnos az olyan szakmában dolgozókra, akik hivatásuknak tekintik másokon való segítést, törődést.

Lényeges dolog, amit elkezdesz, azt fejezd is be, ne add fel félúton, mert akkor soha nem jutsz el sehova!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük