Kezdőlap » Ingatlan » Hogyan válasszunk lakást?

Hogyan válasszunk lakást?

Lakásvásárlásnál, albérletkeresésnél több dolgot figyelembe kell venni. Az első és talán legfontosabb, hogy milyen állapotban van a lakás. Egyrészt szeretnénk kellemes, otthonos környezetben eltölteni mindennapjainkat, másrészt a lakás állapota megmutatja, hogy a tulaj mennyire foglalkozik, foglalkozott vele. Ez albérlet esetében fontos lehet: ha ottlakáskor történik valami a lakással, mennyire gyorsan reagál a főbérlő, mennyire érdekli, és mennyire vállalja át a költségeket. Saját lakás esetében pedig jobb az elején felmérni, hogy milyen felújításokat kell beiktatnunk.

Szintén fontos megvizsgálni, hogy milyen állapotban vannak a nyílászárók. Ne mulasszuk el, hiszen ha repedések, rések vannak rajta, esetleg rosszul is zár, akkor várhatóan a fűtés elég nagy része az utcára fog távozni. Azaz többet fogunk költeni a fűtésre, mint kellene.

Sokan az alapján választanak, hogy hol található a lakás. Nem hátrány, ha a munkahelyünk, az iskola, az óvoda a közelben van, de a lakás helye az árát is befolyásolja. Jó tudni, hogy a környék, amelyre költözünk mennyire biztonságos, mennyire zajos, vagy forgalmas.

Az is sokat számít, hogy milyenek a szomszédok. Lehet, hogy alig fogunk velük találkozni, de lehet, hogy sűrűn látjuk őket. Jó tudni, hogy körülbelül kik laknak a szomszéd lakásokban, így felkészülhetünk a gyereksírásra, az éjszakai zenebömböltetésre. Bár ezeket sem sűrűn fogjuk megtudni a főbérlőtől, csak ha pozitív benyomásai vannak a lakókról, ezért jó, ha önállóan kérdezősködünk az ott lakó emberektől.

Ha albérletet keresünk, fontos a főbérlő személyisége is. Hiszen muszáj kapcsolatot kialakítanunk vele, legalább havonta egyszer, a rezsi fizetésekor látni fogjuk. Jó, ha segítőkész, és könnyen elérhető, ha szükség van rá. És nem hátrány, ha nem zargatja hetente a bérlőket mindenfélével.

Érdemes megkérdezni, hogy kb. mennyi a lakás rezsije. Ezt a tulajdonosok általában nem szívesen válaszolják meg, vagy előfordulhat füllentés is ez ügyben. Kérdezzünk meg külön-külön mindent, és próbáljuk meg kikalkulálni magunkra vetítve a fogyasztást.

Szempont lehet, főleg albérletnél, hogy bútorozott vagy bútorozatlan lakásról van szó. Vannak, akik már rendelkeznek elegendő bútorral egy lakás megtöltéséhez, de egy egyetemistának elég, ha van egy ágy, szekrény, íróasztal a szobájában arra a pár hónapra, míg beköltözik. Ha bútorozott is az albérlet, kérdéses lehet, hogy mi marad, mit kell beszerezni. Saját lakás esetén általában nem maradnak a bútorok, illetve szintén megegyezés tárgyát képezik.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyiért kínálják. Sok dologtól függ az ár, de tény, hogy a főbérlő, tulajdonos célja, hogy minél többet elkérjen a lakásért, lakhatásért. Érdemes a fentebb említett szempontokat megvizsgálni, és ezek alapján elgondolkodni, hogy megéri-e azt az árat a lakás, amennyit kérnek érte.

Jó, ha már az elején reális képet kapunk a lakásról, így később nem érhetnek kellemetlen meglepetések.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan adjuk el a lakásunkat?

Kinőtte a család a lakást, más városban van a munkahelyünk, így költözni kell, de előbb …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük